Open brief aan burgemeester Halsema: ‘Zoon tijdens Ajax-Juventus door 10 ME’ers mishandeld’

Print
Open brief aan burgemeester Halsema: ‘Zoon tijdens Ajax-Juventus door 10 ME’ers mishandeld’

Afbeelding: ANP

De 17-jarige zoon van Carool Rijnierse uit Nieuwkoop was woensdagavond bij de entrada van Ajaxsupporters, die ruw werd onderbroken door de politie. In een open brief aan burgemeester Halsema schrijft ze hoe haar zoon werd toegetakeld.

,,We hebben inmiddels aangifte gedaan”, vertelt ze tegen Het Parool. In de brief is te lezen hoe uit het niets tien mensen van de ME op de rug van de jongen sprongen. ,,Hij werd geschopt en met knuppels geslagen en gilde het uit van de angst en pijn. Vervolgens werd hij in een busje gesleept.”

Ajaxfans kwamen woensdag rond 19.00 uur aan de zuidzijde van de Arena samen voor een zogeheten entrada. De supporters zongen, sprongen en staken vuurwerk af. Al snel greep de politie in en spoot met twee waterkanonnen het vuurwerk uit. Ook de menigte werd uit elkaar gedreven door de kanonnen.

Ophef

Het harde optreden van de ME voor de wedstrijd tegen Juventus leidde tot ophef: supportersclub AFCA noemde het ‘onnodig machtsvertoon’ en Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, sprak na de wedstrijd al zijn ongenoegen uit.

De politie had het plan de entrada te voorkomen, maar slaagde daar naar eigen zeggen niet in omdat ze haar handen vol had aan Juventus-supporters die zich misdroegen in de stad - 110 mensen werden aangehouden.

Rijnierse heeft de brief aan Halsema vrijdagavond getikt. Inmiddels zijn we twee dagen verder. Haar zoon heeft 24 uur in een cel gezeten. Het gaat slecht met hem. Zijn lichamelijke verwondingen herstellen langzaam, maar hij wordt al drie achtereenvolgende nachten gillend wakker.

Onafhankelijk onderzoek

In de brief is ook het formulier van de aanhouding te lezen van iemand van de ME: ‘Ik zag de verdachte een schoppende beweging maken richting een collega van de ME. Met zijn rechterbeen trapte hij. Daarop werd hij aangehouden’.’

Rijnierse schrijft: ‘Weet u mevrouw Halsema, deze inspecteur heeft een wonder gezien. Mijn zoon heeft namelijk jaren gevoetbald en is een echte linkspoot. Met rechts kan hij echt niets. Het is onmogelijk dat iemand in een reflex een arm of been gebruikt die niet eigen is.’

Rijnierse vindt dat Halsema niet door de gemeente Amsterdam onderzoek moet laten doen naar het politieoptreden, maar door een onafhankelijk orgaan. In de brief: ‘Trek uw handen er vanaf. Er is al genoeg kapot.’

Een politiewoordvoerder kon zondag nog niet vertellen hoeveel aangiften er tegen de ME zijn gedaan. Rijnierse is er in ieder geval één van. ,,We hebben aangifte gedaan van mishandeling”, vertelt ze tegen Het Parool.

Lees hier de hele brief aan burgemeester Halsema:

Beste mevrouw Halsema,

Vooropgesteld wil ik u zeggen dat ik als burger zijnde heel goed begrijp dat veiligheid bovenaan staat, wanneer het gaat over de rust bewaren in een stad. In dit geval Amsterdam. De hoofdstad, waar u burgemeester van bent. Het is niet niks om in de schaduw van Eberhard van der Laan te beginnen. Niet getreurd, ook hij had een lastige start bij de supporters van Ajax. Er is dus hoop.

Tevens wil ik u duidelijk maken dat strafbare feiten altijd bestraft horen te worden. Regels zijn regels. Zelf ben ik moeder van drie jongens. Mocht ik ooit op wat voor manier dan ook merken dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd, sleep ik ze persoonlijk aan hun haren mee naar het politiebureau. Maar wanneer blijkt dat ze onschuldig zijn, reageer ik met dezelfde pitbull-adrenaline. En dat is hier het geval.

Eerst wil ik u iets vragen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe kunt u bij voorbaat iets moois als een entrada veroordelen en verwerpen, zonder ook maar enig bewijs te hebben dat dit een gevaar is voor de stad. Weet u wel wat een entrada is? Als burgemeester van Amsterdam is dit toch zeker wel bij uw inburgeringscursus aan bod gekomen? Het betreft immers de basis voor Ajax. De trots van Amsterdam.

Maar goed, mocht het u zijn ontschoten, hier een kleine samenvatting. Om uw geheugen op te frissen. Entrada is het Italiaanse woord voor entree. Het is een soort warming-up voor supporters om steun te betuigen aan hun club en de spelers. Dit doen de supporters maar 2 of 3 keer per jaar. Er wordt gezongen, gesprongen en er is een groot gevoel van saamhorigheid.

Woensdagavond was er dus ook een entrada. Althans, poging tot. Nog voordat ze met z’n alle konden gaan zingen, leek het wel of er een derde wereld oorlog was uitgebroken. In opdracht van u, moest er met veel bombarie en geweld bij voorbaat al opgetreden worden tegen de zingende menigte. Omdat u blijkbaar een angst heeft voor het onwetende, pakt u echt alles uit de Amsterdamse kast om te voorkomen dat er ongeregeldheden zullen zijn.