Dierenactivisten beloven meer acties in Efteling: ‘Ze hebben oogkleppen op’

Print
Dierenactivisten beloven meer acties in Efteling: ‘Ze hebben oogkleppen op’

Afbeelding: Efteling

De vier dierenactivisten die zondagmiddag in de Efteling zijn gearresteerd, zijn ‘s avonds weer vrijgelaten. Dat laat woordvoerder Peter Janssen van de Vegan Strike Group weten.

De Vughtse activist was zelf één van de vier demonstranten die werden aangehouden bij paardenshow Raveleijn.

Niets veranderen

Het attractiepark in Kaatsheuvel liet zondag al snel weten niets te veranderen aan de attractie. Er volgen daarom meer acties, voorspelt Janssen. ,,Dit verbaast me niet. De Efteling heeft oogkleppen op. Onze groep blijft zich echter inzetten tegen dieren in attracties en voorstellingen.”

In totaal waren er namens de Vegan Strike Group zes personen in het attractiepark. Zij verstoorden opzettelijk een uitvoering. ,,Uit respect voor de dieren”, vertelt Janssen zodra hij het politiebureau verlaat. Paardenattractie Raveleijn kwam vorige week in opspraak omdat de dieren tijdens de voorstelling rondrennen met een brandende deken op hun rug. Partij voor de Dieren-lid Leonie Gerritsen beschuldigde De Efteling van dierenmishandeling.

Natuurlijke vijand

,,Vuur is een natuurlijke vijand van een dier. Wij geloven niet dat een paard dat lekker vindt”, zegt Janssen. Dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een inspectie concludeerde dat de attractie gewoon aan de regels voldoet, noemt de Vughtenaar, die vanwege eerdere acties bekendstaat als de Vegan Streaker, raar. ,,Ik kan de NVWA dan ook niet serieus nemen.”

Hij noemt De Efteling als grootste park van Nederland een uithangbord van de attractie-industrie. ,,Dan dien je het goede voorbeeld te geven. De Efteling is een hartstikke mooi pretpark. En dat blijft het ook zonder dieren.” Ook shows met (roof)vogels zijn volgens Janssen respectloos tegenover dieren.

Lees ook: Partij voor de Dieren wil dat Efteling stopt met ‘paardenmishandeling’

De actie van de dierenactivisten zorgde volgens verschillende ooggetuigen voor verdrietige en angstige kinderen. Een aantal jonge kijkers verliet huilend de tribunes. ,,Dat komt door een aantal agressieve vaders”, stelt Janssen. ,,Dáár schrikken kinderen van. Niet van een paar mensen met gewoon een shirtje en een boodschap.”

Vegan Streaker

Peter Janssen voert al jarenlang actie voor meer dierenrechten. In verschillende landen verstoorde hij stierengevechten. Ook riep hij op tot een boycot van konijnenvlees. In Japan zat hij twee jaar geleden een tijd vast na een soortgelijke actie tijdens een dolfijnenshow.

Wat gebeurde er?

Demonstranten van de internationale actiegroep Vegan Strike Group klommen tijdens de voorstelling over de hekken en sprongen de arena in. Dat deden ze nadat de paarden met de vuurdekens voorbijkwamen. De actievoerders hadden spandoeken bij zich en riepen leuzen.

Aanwezige bezoekers geven aan dat de demonstranten na drie tot vier minuten weggewerkt waren door de acteurs en de beveiliging. Daarna zijn zij overgedragen aan de politie. De verstoorde voorstelling werd niet afgemaakt en het publiek moest de attractie verlaten. Voor de andere voorstellingen zondag werd extra beveiliging neergezet.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen