Een stukje onthaasting in Heythuysen

Print
Een stukje onthaasting in Heythuysen

De Taizéviering die elke maand ook in Heythuysen wordt gevierd, kenmerkt zich door ontmoeting en bezinning. De sfeer spreekt de aanwezigen heel erg aan. Afbeelding: Jos Stollman

Heythuysen -

De eerste Taizévieringen in Heythuysen vonden enkele jaren geleden vijf keer per jaar plaats. Sinds 2018 wordt er elke laatste woensdag van de maand (met uitzondering van december) een verstilde bezinning gevierd. De eerstvolgende vindt plaats op woensdag 24 april om 19.15 uur op het priesterkoor in de kerk van Heythuysen.

Waar de kerken op veel plaatsen langzaam maar zeker leeg lopen, lijkt de Taizéviering juist aan populariteit te winnen. De bijeenkomsten kenmerken zich door korte bezinnende teksten of gedichten, meditatieve melodieën als een gezongen mantra en een moment van stilte. Er wordt niet gepreekt. De vieringen zijn vernoemd naar de gelijknamige oecumenische gemeenschap die vlak na de Tweede Wereldoorlog gesticht werd in het Franse dorpje Taizé door Roger Schütz en jaarlijks bezocht door meer dan honderdduizend mensen, met name jongeren.

Ontmoeten en bezinnen

Ontmoeten en bezinnen zijn ook de centrale uitgangspunten in de bijeenkomsten in Heythuysen, waar iedereen welkom is, ongeacht religieuze achtergrond. Elianne Kamphuis uit Baexem die het Franse dorpje meerdere malen bezocht, en pastoor Vankan namen zes jaar geleden het initiatief om met zulke Taizévieringen in Heythuysen te starten. Pastoor Vankan stelde hiervoor de intieme ruimte van het priesterkoor van de Nicolaaskerk beschikbaar. “Hij staat erg open voor elke vorm van samen vieren. Dat bewijst hij door de kerk open te stellen voor deze vorm van verstilde viering. Het is een moment van bezinning voor mensen die behoefte hebben aan rust. Een stukje onthaasting”, legt Jos Stollman uit. “Misschien dat de stijgende populariteit een gevolg is van de huidige drukke samenleving”, verklaart hij het toenemende aantal Taizébijeenkomsten in het hele land. Samen met zijn vrouw Agaath Vernooij rolde hij bij toeval in de organisatie van de vieringen in Heythuysen.

Nieuwsgierig

“Vroeger in onze studententijd zijn we, voordat we elkaar kenden, allebei vaker in Taizé geweest. Een mooie tijd. Best bijzonder dat we nu samen met Elianne de organisatie vormen en de vieringen voorbereiden”, vult Agaath aan. ”We zijn helemaal niet zo kerkelijk actief. Uit nieuwsgierigheid besloten we een keer een Taizébijeenkomst bij te wonen en we waren meteen om vanwege de sfeer. Het is een intiem en sociaal gebeuren.” Voor de vieringen in Heythuysen zoeken ze steeds korte bezinnende teksten uit diverse tradities, gedichten en meditatieve gezangen uit, zoals die ook in Taizé zelf gezongen worden. In elke bijeenkomst staat een bepaald thema centraal, zoals stilte, ontmoeten, verwondering, kwetsbaarheid, enzovoorts. Jos begeleidt de gezangen op gitaar. “Het aantal bezoekers wisselt per maand, maar gemiddeld komen er zo’n twintig tot dertig mensen. De sfeer van de bijeenkomst spreekt de aanwezigen erg aan, merken we. Iedereen wordt er ook bij betrokken. Als je iets wilt delen, kan dat. En wie alleen wil komen luisteren, is net zo welkom. Er is ruimte voor ieders behoefte.”

Meditatief bezig

De viering duurt zo’n drie kwartier. Wie de gezangen, die meer doen denken aan mantra’s vanwege de constante herhaling en eenvoudige teksten, eerst samen wil inoefenen is een kwartier voor aanvang (19.00 uur) welkom. Halverwege de bijeenkomst is ruimte voor echte stilte van zo’n tien minuten. “In feite ben je drie kwartier verstild meditatief bezig. Na afloop drinken we, voor wie dat wil, samen koffie of thee in het aan de kerk grenzende Credozaaltje. Je moet het eigenlijk gewoon een keer zelf ervaren”, stelt Jos. “Loop gerust een keer vrijblijvend binnen.”