Historie

Moockse Raampje nieuwe legende en lekkernij

Print
Moockse Raampje nieuwe legende en lekkernij

Theo van Brunschot (l) overhandigt burgemeester Willem Gradisen het eerste pakje Moockse Raampjes. Afbeelding: Jos Gröniger

Molenhoek / Mook / Middelaar / Plasmolen -

De Tachtigjarige Oorlog en de Slag op de Mookerhei. De bloedige gevechten en bittere strijd die eeuwen geleden plaatsvonden in en rond Mook hebben in de toeristen vriendelijke gemeente Mook en Middelaar de legendes van de Dwaallichtjes en Kiste Trui voortgebracht. Sinds zondag 14 april, exact 445 jaar na de Slag op de Mookerhei, is er met het Moockse Raampje een nieuwe legende én een lekkernij bijgekomen.

Het nieuwe koekje en de legende zijn een initiatief van Stichting Huys te Moock. De nu vijf jaar bestaande organisatie spant zich in om de geschiedenis van de gemeente die ingeklemd is tussen de Maas en de, in de ijstijd ontstane, stuwwallen te laten herleven. De stichting richt zich daarbij op de toeristen die Mook en Middelaar bezoeken en op de lokale bevolking. Voor de schooljeugd zijn er educatieve projecten zoals speurtochten, de volwassenen kunnen gebruikmaken van wandel- en fietsroutes en gegidste tochten.

De legende Kiste Trui (de vrouw die jarenlang op de Mookerheide zocht naar een schatkist met soldij) is in Mook zichtbaar door het standbeeld bij het gemeentekantoor. Aan de Dwaallichtjes (mysterieuze lichtjes die bij duisternis rondwaarden op de Mookerhei) herinnert het Kapelletje in de buurt De Mortel. De nieuwste legende wordt tastbaar als delicatesse. Het verhaal over de Moockse Raampje moet zich in de periode (1567-1573) dat de Spanjaard Alva als landvoogd de Lage Landen een schrikbewind voerde in het overwegend katholieke zuiden. In het als ‘kwade exempel van Gelre’ afgeschilderde Nijmegen zouden protestanten verboden kerkdiensten houden en voor opstootjes zorgen. Alva greep bruut in en besloot deze andersgelovigen te verbannen. De bezittingen van deze ca. 70 gezinnen werden verbeurdverklaard. Maanden later trok de desolate stoet Nijmegenaren via Mook en Gennep naar Hertogdom Kleef en verder. De Mookse pastoor Johannes Veeler zag de groep vanuit zijn kerk naderen. De geestelijke toonde zich barmhartig en toonde hen de broden die hij even tevoren gekregen had. De kinderen die van de wagens en karren sprongen ontvingen elk een homp brood. ,,Met wat in hun lege maag en wat levenslust in hun ogen trokken ze verder”, vertelde scheidend stichtingsvoorzitter Theo van Brunschot.

Het bewuste raam is door de vernieuwingen en verbouwingen van de kerk niet meer zichtbaar. Wat resteert is de mergelstenen buitenmuur. In de loop der tijd is het verhaal aangepast en gemoderniseerd. Het brood is vervangen door een koekje in raamvorm. De legende staat symbool voor de gastvrijheid van toeristen vriendelijk Mook en Middelaar. De lokale horeca presenteert bij elk kopje koffie of thee een Moocks Raampje. De koekjes worden gebakken door Arts Bakkers uit Ottersum.

In een aanbevelingsbrief aan de lokale horeca bepleitte burgemeester Willem Gradisen het serveren van het Moockse Raampje. Het zou in de toekomst kunnen wedijveren met het Haagse Hopje en de Zeeuwse babbelaar. ,,De gemeente Mook en Middelaar serveert bezoekers voortaan een Moockse Raampje bij een kopje koffie”, beloofde de burgervader zondag bij de presentatie in Herberg ‘t Zwaantje.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee