Persoonlijk contact staat bij Regtop al 50 jaar hoog in vaandel

Print
Persoonlijk contact staat bij Regtop al 50 jaar hoog in vaandel

V.l.n.r.: Jeroen, Wiel en Paul Regtop. Afbeelding: Marc Ploum

Heerlen / Hoensbroek -

Hij is inmiddels al elf jaar met pensioen, maar Wiel Regtop wordt nog steeds begroet door de mensen in de wachtkamer. Hij schudt ze de hand en maakt een praatje met iedereen. In 1969 startte hij zijn eigen fysiotherapiepraktijk, die nu gerund wordt door zoon Paul en neef Jeroen.

Wiel startte de praktijk aanvankelijk aan de Ruys de Beerenbroucklaan. “Ik dacht dat het wel een strategische plek was”, vertelt hij. “Naast me zat een huisarts, maar heb ik nooit een patiënt van hem bij mij naar binnen zien lopen.” Wiel vertrekt naar de Sint Franciscuslaan en daar is de praktijk nog steeds gehuisvest. “Ik woonde er en zo had ik de praktijk aan huis.”

Horizon verbreed

Zoon Paul krijgt zodoende veel mee van de praktijk. “Ik zag patiënten komen en gaan en vond het altijd al een interessant vak.” Toch gaat hij naar zijn studie niet bij zijn vader werken. “Ik heb dat ook nooit gepusht”, vertelt Wiel. Paul haakt in: “Eigenlijk ben ik altijd mijn eigen gang gegaan. Ik heb op meerdere plekken gewerkt en dat heeft mijn horizon verbreed. In 2000 heb ik ervoor gekozen om toch hier te komen werken.” Wiel kijkt tevreden. “Dat was een mooi moment, vooral omdat het zijn keuze was.”

Neef Jeroen Regtop kwam in 1992 bij oom Wiel werken. “Ik studeerde aanvankelijk aan de TU in Delft, maar besloot hiermee te stoppen en mijn dienstplicht te gaan vervullen. Tijdens mijn militaire dienst bij de geneeskundige troepen ben ik pas in aanraking gekomen met het vak.” Het wakkert een vuurtje bij hem aan en hij gaat fysiotherapie studeren in Utrecht. “Eigenlijk ben ik hier begonnen omdat ik af en toe mocht vervangen. Ik ben nooit meer weggegaan.”

Woordgrap

Met drie Regtops in de praktijk zal het grapje wel vaak gemaakt zijn of niet? Ze lachen alle drie. “Dat klopt”, zegt Paul, “Soms flauw maar nooit vervelend. De praktijk werd eens ‘Weer Rechtop’ genoemd.” Is er eigenlijk veel veranderd in de afgelopen vijftig jaar? “Fysiotherapie is nog een heel jong vak”, trapt Wiel af. “Toen ik begon waren er maar vier fysiotherapeuten in heel Heerlen. Er is zeker veel veranderd. Met name de opvattingen over therapiekeuzes en specialisaties.” Het vak is nog steeds in ontwikkeling. “We weten steeds meer van het lichaam af”, weet Jeroen, “Dat vraagt ook steeds om andere oplossingen.” “Toch is één ding nooit veranderd”, stelt Paul. “Het persoonlijk contact en de begeleiding. We coachen in zelfstandigheid.” Vader Wiel knikt instemmend. “Je wilt de mensen onafhankelijk van ons maken, niet afhankelijk.” Hij geeft een voorbeeld. “Wij weten alle drie dat iemand met een acute lage rugpijn daar vaak binnen een paar weken weer van af is. Het is zaak om iemand zo te begeleiden dat de pijn nooit meer terugkomt. Dan is een behandeling pas geslaagd.”

Trouw

Qua aanpak is de praktijk in vijftig jaar dus niet veranderd, alleen worden de pijntjes nu anders behandeld. “Er zijn zoveel nieuwe technieken. De verwetenschappelijking van het vak vraagt om met de tijd mee te gaan”, vertelt Jeroen. Nou is persoonlijk contact bij een fysiotherapeut de normaalste zaak van de wereld, maar dat gebeurt bij Regtop niet alleen fysiek. “We hebben in 1995 het naastgelegen pand erbij betrokken”, vertelt Paul, “daardoor is de ingang van de praktijk veranderd. Er staan nog steeds wel eens patiënten voor de oude ingang. Ze zijn lang niet geweest, maar blijven ons trouw.” Het is tekenend voor de praktijk.

Het gehele jaar organiseert de praktijk activiteiten met de patiënten in het kader van het jubileum, met aan het eind van het jaar een feestje. “Daar hebben we recht op”, knipoogt Wiel.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje