Sportkoepel NOC*NSF stelt integriteitscommissie in na Eurlings-affaire

Print
Sportkoepel NOC*NSF stelt integriteitscommissie in na Eurlings-affaire

Afbeelding: ANP

Sportkoepel NOC*NSF stelt een integriteitscommissie in. De zogeheten Adviescommissie Integriteit & Ethiek gaat uit drie personen bestaan. Pauline Meurs is al gestrikt als voorzitter.

Meurs (65) is nu nog voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Op 1 juni draagt ze die functie over aan oud-minister Jet Bussemaker. Meurs, die namens de PvdA tussen 2007 en 2013 in de Eerste Kamer zat, gaat samen met de sportkoepel op zoek naar twee andere leden van de ethische commissie.

Mishandeling

NOC*NSF heeft behoefte aan zo’n commissie vanwege onder meer de zaken rond oud-bestuurslid Camiel Eurlings en schaatscoach Jillert Anema. Eurlings besloot begin vorig jaar pas onder grote druk van de publieke opinie zijn functies bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en NOC*NSF neer te leggen vanwege de mishandeling van zijn ex-vriendin.

Lees ook: Valkenburg houdt nog steeds van Camiel

Anema kreeg in 2014 na de Olympische Spelen van Sotsji een waarschuwing van de sportkoepel omdat hij geprobeerd zou hebben het verloop van een olympische race op de ploegenachtervolging te beïnvloeden. NOC*NSF hield dat stil, maar tijdens de Spelen van 2018 kwam de kwestie alsnog naar buiten.

Kritiek

De sportkoepel kreeg heel wat kritiek op de afhandeling van deze zaken. Het heeft nu geleid tot het opzetten van een ethische commissie. ,,De Adviescommissie Integriteit en Ethiek velt een onafhankelijk oordeel in zaken waar bestuur NOC*NSF mogelijk een belang heeft of zelf onderwerp van gesprek is’’, staat in de stukken waar maandagavond op de Extra Algemene Vergadering van de sportkoepel onder meer over wordt gepraat.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee