Eenmalig optreden van groot projectkoor in Horn

Print
Eenmalig optreden van groot projectkoor in Horn

Het projectkoor tijdens een van de vier repetities. Afbeelding: Christien Dings

Horn -

Met een in vrolijke lentekleuren vervaardigde poster, roept het ‘projectkoor’ iedereen op om op Eerste Paasdag, zondagmorgen 21 april om 11.00 uur naar de parochiekerk van Horn te komen. In de Martinuskerk gaat het koor dat bijna zestig zangers en zangeressen telt, onder leiding van dirigente Sylvia Berghs de feestelijke paasmis verzorgen. De kerk telt vierhonderd zitplaatsen en als het aan Alexander Giebels ligt die voorzitter van het kerkkoor van Horn is, worden die allemaal tot de laatste plaats bezet.

Sylvia Berghs, dirigente van diverse koren waaronder het kerkkoor van Horn, wist het bestuur van dit kerkkoor te enthousiasmeren voor haar plan om met een projectkoor enkele echte grote koorwerken die het beste tot hun recht komen in een kerk, uit te gaan voeren. Sylvia Berghs: „Omdat Pasen een heel mooi feest is waar onder andere het Halleluja van Händel erg mooi zou kunnen klinken, stelde ik het bestuur voor om een projectkoor op te zetten voor onze eigen koorleden en voor kerkkoorleden uit andere parochies. Ook mensen die lid zijn van profane koren, zouden mee moeten kunnen doen.” Een aantal koorbesturen werd benaderd met de vraag of ze hun koorleden wilden vragen aan dit project deel te nemen. „Ik was echt blij verrast dat zoveel mensen zich na een oproep van hun bestuur hadden aangemeld. De meeste aanmeldingen kwamen van mensen uit koren die ik zelf dirigeer maar niet allemaal. De eerste twee repetities waren al zo mooi. Allemaal blije enthousiaste mensen kwamen binnen en bijna iedereen had zich al goed voorbereid door thuis te oefenen met de ingezongen oefenfiles.”

Gewaagd

In januari begonnen de voorbereidingen en de eerste van de slechts vier repetities vond op 17 maart plaats in de kerk van Horn. De projectkoorleden konden voelen en ervaren hoe de akoestiek in deze kerk is. De generale repetitie vindt plaats op 20 april. Sylvia: „Vier repetities, daarmee zullen we het ook moeten doen en dat is best gewaagd. Normaal gesproken moet je voor de muziekwerken die we gaan uitvoeren toch wat meer repetities kunnen houden, maar daar lag ook wel de uitdaging voor dit project: mensen ervan doordringen dat er thuis echt goed ingestudeerd moet worden om later een goede uitvoering te kunnen geven. We zingen tijdens de mis onder andere het eerste deel uit het Gloria van Vivaldi, het Ave Verum van Mozart, Die Himmel erzählen van Haydn en het Halleluja van Händel.” Sylvia kan niet zeggen welk werk ze het mooiste vindt. „Het zijn stuk voor stuk prachtige koorwerken. Ook de echte Gregoriaanse paasgezangen zoals Vidi Aquam, Victimae Pascali Laudes worden gezongen door de heren onder leiding van Wim Ramakers die ook de Schola van Horn leidt.”

Daniël Vissers

Voor deze gelegenheid werd Daniël Vissers gevraagd om het koor op het orgel te begeleiden. „Mocht dit project ooit een vervolg krijgen dan ga ik voor meer instrumentalisten, waaronder strijkers. Ik hoop de kerkbezoeker te kunnen laten horen hoe mooi het is om deze muziek te zingen en te laten zien dat als je krachten bundelt, je een heel mooi koor kunt vormen. Er zal zeker een evaluatie komen na Pasen. Mocht dit project door iedereen als zeer positief ervaren worden dan zou volgend jaar Pasen weer een mooie gelegenheid zijn om projectmatig een koor samen te stellen en nog specialer uit te pakken met meerdere instrumentalisten en wellicht aangevuld met een aantal nieuwe mooie gezangen. Dan zou ik het ook geweldig mooi vinden om dit niet één keer met Pasen uit te voeren maar wellicht elders nog een keer in een mooie andere kerk in de paastijd.”