Herdenking van oorlogsvliegers

Print
Herdenking van oorlogsvliegers

Hein Kessels bij de gedenksteen.

Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal / Maastricht / Itteren -

Het Herdenkingscomité Oorlogsvliegers brengt op 18 april om 11.00 uur een bloemenhulde aan de graven van oorlogsvliegers op de grote begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht. Aansluitend wordt er om 13.15 uur een ceremonie gehouden bij het monument voor de oorlogsvliegers te Cartils.

Aan de basis van het postuum eerbetoon van deze oorlogsvliegers stonden Leo Pierey en Leo Peerboom, die beiden in 2009 zijn overleden. Zij hebben onderzoek gedaan naar de herkomst van de bemanningen en hun relaas vastgelegd. In Cartils zocht Pierey contact met Leo Jacobs, die als jongen de crash van nabij meemaakte. Jacobs heeft onlangs zijn huis aan het naar hem genoemd plein te Cartils verlaten en zijn intrek genomen aan de Gulperhof, naast het dokter Ackenshuis. Hij is bijna 89 en wordt nog emotioneel als hij vertelt over de crash op 28 april 1944. Zijn vader en buurman Meijs vluchtten als laatste de kelder in, toen de boven Vaals aangeschoten Halifax bommenwerper brandend vanuit Gulpen in duikvlucht Cartils naderde en een eindje hoger aan de rand van de veldweg met een enorme klap neerstortte. „Het was alsof we van de grond getild werden door de schok.”

Van de zeven bommen ontploften er drie direct. Zij sloegen een krater van wel vijftien meter diep. Het toestel brandde volledig uit en de piloot kon dan ook pas dagen later uit het wrak worden gehaald. Drie slachtoffers zijn kort na de crash geborgen en in Maastricht begraven. „Na de crash zijn wij dagen lang bezig geweest met het verzamelen van de talloze brokstukken of erger, die ver over het land verspreid lagen. Hub Widdershoven moest in opdracht van de Duitsers met zijn paard de ontscherpte bommen in kettingen naar Cartils slepen.”

Blijvende herinnering

Nadat uit het onderzoek van Leo Pierey duidelijkheid was verkregen over de bemanning en hun bestemming, namelijk het spooremplacement te Montzen, groeide het idee een monument op te richten op de onheilsplek. Daarin heeft Hein Kessels een belangrijke rol gehad, aldus Leo Jacobs. Als verzetsman had hij al hulp verleend bij de onderduik van het Engelse bemanningslid John Arscott, die tot de komst van de Amerikanen schuilplaats vond bij drogist Hoppermans in Gulpen. Hein Kessels had als oud gemeentebestuurslid van Wittem goede ingangen om daar zaken gedaan te krijgen. Hij beitelde op tachtigjarige leeftijd zelf de namen van de vliegeniers in de gedenksteen. In 1996 is de markante Eysenaar overleden. Van zijn zonen die hielpen bij de realisering van het monument, is Huub Kessels inmiddels lid van het herdenkingscomité. Hij heeft het groenonderhoud rond het monument overgenomen van Leo Jacobs en Jan Starmans, die dit vele jaren hebben verzorgd.

Bezoek graven Maastricht en herdenking Cartils

De omgekomen vliegeniers bij Cartils zijn begraven in Maastricht. Op donderdag 18 april zal het herdenkingscomité met burgemeester Ramaekers, voorafgaand aan de ceremonie te Cartils, een bezoek brengen aan de graven in Maastricht en daar bloemen leggen. Dat gebeurt om 11.00 uur. Om 13.15 uur vindt vervolgens de herdenking bij het monument te Cartils plaats, waarbij leerlingen van school Witheim uit Mechelen en het Sophianum te Gulpen, voordrachten verzorgen. Hobbyisten met oude legervoertuigen nemen deel aan de herdenking en oud militairen betrekken de erewacht. Muzikanten uit Partij verzorgen passende muziek. In deze herdenking worden ook de slachtoffers betrokken van het Wagelerbos en de RAF vliegers die in februari 1943 in het Mechelerbos de dood vonden. De ceremonie die circa drie kwartier duurt is vrij toegankelijk.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje