Een gerecht van Safwan om de zintuigen te prikkelen

Print
Een gerecht van Safwan om de zintuigen te prikkelen
Maasbree / Maastricht / Itteren -

BON APPETIT - Safwan Almasree uit Maasbree heeft het koken tot kunst verheven. De mandi, een kip-groentengerecht, uit zijn geboorteland Palestina prikkelt niet alleen smaakpapillen en reukorgaan, maar is ook een lust voor het oog.

De grootste verrassing heeft Safwan Almasree voor het laatst bewaard. Hij haalt de deksel van de grote pan met rijst en plaatst er een kommetje in met een rokende substantie. Daarna dekt hij het geheel weer af. „Smeulende barbecueblokjes in olie”, legt hij uit, „die geven de rijst een lichte rooksmaak”.

Een precisieklus, aldus Safwan: je moet de temperatuur en de tijd nauwlettend in de gaten houden. Te veel hitte in de pan doet het rookmengsel verbranden. En te lang laten roken geeft een te overheersende rooksmaak en dat is ook niet lekker...

Ruim twee uur is Safwan Almasree al bezig met de voorbereidingen van het gerecht dat zijn oorsprong vindt in Palestina, het land waar hij 46 jaar geleden voor het eerst het daglicht zag. Mandi, een kip-groentengerecht met rijst, is ook populair in Jordanië, Jemen en Syrië, vertelt hij. In dat laatste land heeft de Palestijn een groot deel van zijn leven doorgebracht. Zijn ouders vestigden zich in Damascus toen hij acht jaar was, gevlucht voor het geweld in het berggebied van Galilea. Wrang genoeg moest Safwan decennia later met zijn eigen gezin vluchten, ditmaal voor het oorlogsgeweld in Syrië.

Lang wil hij daar niet bij stilstaan. Liever richt de Palestijn het vizier op heden en toekomst. Sinds twee jaar is Nederland de veilige thuishaven voor het gezin. Na ruim een jaar in het asielzoekerscentrum in Maastricht gewoond te hebben, kregen Safwan, zijn vrouw Iman, zoon Mohamad Nour en dochters Rama, Tala en Miral vorig jaar een woning toegewezen in Maasbree. In dat Noord-Limburgse dorp zijn ze al aardig ingeburgerd.

Koekjes

„Een kwestie van je open opstellen en belangstelling tonen voor je dorpsgenoten”, zegt de pater familias. Het gezin had de verhuisdozen amper uitgepakt of Safwan ging al met zijn dochters de deuren in de straat langs om zich voor te stellen en zelfgebakken koekjes uit te delen. Ook is hij actief in het Integratiecafé in zijn nieuwe woonplaats. Daar bereidde hij al eens een Arabische maaltijd voor de bezoekers. Maar op verzoek maakt hij er ook oer-Hollandse pannenkoeken. „Koken voor veel mensen, daar ligt zijn passie”, vertelt dochter Rama over haar vader.

In Damascus runde Safwan samen met een vriend een restaurant. De kookvaardigheden die hij daar toepaste, had hij geleerd in een hotel in de Syrische hoofdstad, waar hij ooit begon als barman. Hij droomt ervan om een restaurant te openen in Venlo. „Vegetarisch en eventueel ook met vis op de kaart”, voegt hij daaraan toe. „Maar eerst moet ik nog studeren. Nederlands is best een moeilijke taal voor mij...”

Vrijwilligers

Voor het diner heeft de Palestijn ook enkele vrijwilligers van welzijnsorganisatie Vorkmeer uitgenodigd, die statushouders in de eigen omgeving ondersteunt. „We hebben veel aan hen te danken, ze hebben ons wegwijs gemaakt in de Nederlandse maatschappij en in ons nieuwe dorp”, zegt Safwan terwijl hij de schalen met rijst, kip en groenten versiert met gepimpte paprika’s en radijsjes die eruitzien als opgevouwen bloemen. Het oog wil ook wat, zegt de kok.

De rijstmaaltijd wordt geserveerd met een salade, een pittige tomatensaus en pitabrood. Alsof dat niet genoeg is, staan er op de salontafel ook nog twee etagères met zelfgemaakte, mierzoete baklava en mascarponesoesjes. Calorieënbommetjes. Maar dat is een zorg voor later. Eerst de smaakpapillen even laten verwennen.

Dani

INGREDIËNTEN (4 pers)

300 gr. basmati rijst 4 kippendijen 1 middelgrote ui 2 kaneelstokjes 10 cardemonpeulen 2 kpjes water en 2 kopjes kippenbouillon 1 kopje azijn 4 el peterselie, bieslook en koriander 50 gr cashewnoten (ongezouten) 50 gram gepelde amandelen ½ kopje zonnebloemolie 4 el yoghurt 4 el olijfolie 1 el paprikapoeder 2 tenen knoflook

BEREIDING

Was de rijst en laat die 15 minuten in lauw water weken. Bak gesneden ui in zonnebloemolie. Doe de cardemonpeulen en kaneelstokje erbij en bak het met de ui lichtbruin. Voeg kippenbouillon, water, zout en rijst toe en laat 15 minuten koken. Zet aluminiumbakje met ½ kopje zonnebloemolie met gloeiende houtskool op de rijst, sluit af met deksel en laat de rook 10 minuten intrekken. Doe de rijst op schaal en leg de gegaarde kip erop met groenten, amandelen en cashewnoten. Stop voor de pikante tomatensaus 2 rijpe tomaten, 1 ui, 3 tenen knoflook, 1 el korianderzaad, 3 el witte azijn, 3 el olie, ½ el zwarte peper, 1 el tomatenpuree, 1 el sambal, 1 groene paprika en 3 el peterselie in de blender en maal die tot een gladde saus.

Een gerecht van Safwan om de zintuigen te prikkelen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen