OJC De kelder verdubbelt budget door een vette cheque

Print
OJC De kelder verdubbelt budget door een vette cheque

Hub Vaessen, Karin Simenon (met cheque) en Marjolein Beeuwkes in het knutsellokaal van OJC De Kelder. Afbeelding: Marc Ploum

Urmond -

Er was reden voor feest afgelopen week bij Open Jongerencentrum De Kelder in Urmond. Marjolein Beeuwkes van het Oranje Fonds kwam langs met een cheque van 3000 euro. Daarmee werd het budget van het Jongerencentrum in één klap verdubbeld.

“Goeeeeeeeeeeeeeeeeedemiddag!” Ze zei het niet, maar ergens lijkt ze wel op de vrouwelijk Gaston van de Postcodeloterij. “Overal waar de straatprijs valt, deelt het Oranje Fonds een Buurtcadeau uit”, vertelt Marjolein. De straatprijs viel in januari op postcode 6129 JH in Urmond, op een steenworp van OJC De Kelder. “Op dat moment gaan wij aan de slag om te kijken naar een organisatie die lokaal actief is en het dichtst bij het winnende postcode ligt. Dat was het jongerencentrum.”

Het Buurtcadeau bestaat uit een cheque van 3000 euro. De kelder is aangenaam vol tijdens de overhandiging. Zelfs wethouder Hub Janssen is aanwezig die eerlijk moet bekennen dat hij er voor de eerste keer is. Eén van de dragende krachten binnen de organisatie is Karin Simenon. Hoe belangrijk is de cheque eigenlijk voor de stichting? “Ongelooflijk belangrijk. We moeten het ieder jaar met 10.000 euro zien te redden, waarvan bijna 7.000 euro wordt besteed aan huur.” De goede rekenaar heeft al uitgerekend dat het besteedbare bedrag nu dus wordt verdubbeld. “Fantastisch toch!”

Voor en door jongeren

OJC De kelder bestaat inmiddels 35 jaar, al werd daarvoor onder de naam ‘Pele’ ook regelmatig activiteiten voor jeugd georganiseerd. “Twee dagen per week houden we activiteiten met, voor en door jongeren. Dat varieert van knutselen voor peuters tot spellen met kleuters en muziekavonden voor de 18-plussers”, legt Karin uit. “Daarbij is onze doelstelling om alle activiteiten laagdrempelig te houden, zodat alle kinderen uit de gemeente mee kunnen doen. Dat doen we met ongeveer vijftien vrijwilligers.”

Besteding

De stichting wordt aangestuurd door een bestuur waar Hub Vaessen voorzitter van is. “Zelf kwam ik hier vroeger ook”, vertelt hij. “Eerst om te knutselen en later om een glas bier te drinken.” In al die jaren is er op een likje verf na bijna niks veranderd. “Dat kan ook niet met zo’n krap budget, daarom komt die cheque nu heel erg van pas.” Met het geld willen ze onder andere het meubilair vernieuwen. “Dat is echt hoognodig aan vervanging toe.” Een tweede bestedingsdoel zijn judomatten. “Die kunnen we dan op de grond leggen, zodat de kinderen veiliger kunnen spelen”, vertelt Karin trots. Ook komt er een camerasysteem. “We zitten toch in een kelder, we hebben totaal geen overzicht wat er bij de ingang gebeurt. Voor de veiligheid van de kinderen en onze vrijwilligers is dat echt een must. Er is al eens ingebroken.”

Samenwerking

Terwijl er wordt geproost op de cheque begint een bandje te spelen. “Zij repeteren hier”, vervolgt Karin. “Doordat we veel samenwerken met Urpop krijgt lokaal talent een kans.” De passie en energie straalt van haar af. Hoeveel uur is ze eigenlijk actief voor De Kelder? “Ik schat tussen de 10 en 20 uur”, lacht ze. In het dagelijks leven werkt ze ook veel met jeugd. “Ik werk zelfstandig jobcoach en ambulant begeleider. Ik begeleid jongeren en jongvolwassenen om terug te keren in de maatschappij.”

Het liefst zou ze vaker activiteiten organiseren. “Vroeger gebeurde dat ook. Wie weet komt dat er nog wel van. In Stein bestaat het fenomeen jongerencentrum bijna niet meer. We moeten er alles aan doen om dit in stand te houden.” Vaessen vult aan: “We zijn wat dat betreft een meerwaarde voor Urmond.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen