Boekpresentatie

Schrijfster Cora Leek vindt overal inspiratie

Print
Schrijfster Cora Leek vindt overal inspiratie

Cora Leek presenteerde aan boeken zaterdag in de bibliotheek in Nieuw Bergen Afbeelding: Jos Gröniger

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

Geïnspireerd door de omgeving waarin zij sinds 2007 woont schreef de in het Noord-Hollandse Heiloo geboren Cora Leek (1951) de roman Mooi!. De voormalig maatschappelijk werkster en vertaalster presenteerde zaterdagmiddag haar nieuwste pennenvruchten en de bundel korte verhalen Verwondering.

Cora Leek schreef eerder de boeken Razend, Buikschuiver, Gouden Kranen en Lang gewacht, stil gezwegen. Ook legt zij zich toe op het schrijven van scenario’s voor (korte) films.

De Bergense schrijfster laat zich inspireren door allerhande zaken. ,,Ik zie dingen en fantaseer erbij”, zegt ze, ,,en dat kan werkelijk van alles zijn. Laatst viel hier tijdens de storm ongemerkt een boom om. Deze viel heel zachtjes om, raakte niets van de omstaande bomen. Alsof hij engelenvleugels had.” Cora Leek geeft toe dat zij altijd gewapend met pen en notitieblok op pad gaat, waar zij ook is. Ook op de golfbaan dus. ,,Daar kreeg ik laatst de inspiratie door de afslag. Ik heb het geprojecteerd op het leven. Is je afslag op de golfbaan niet goed, dan kun je jezelf nog altijd herstellen. Zo is het in het leven ook. Maak je een foutje, dan kun je dat nog vaak herstellen.” De inspiratie voor het jongste roman Mooi! deed Leek op in de Bergense supermarkt Jumbo. Zij werd geprikkeld door de versierde balie. ,,Waar was dat voor? Was er een afscheid, en jubilaris?”, zegt de schrijfster, die later in contact kwam met een van de kassières, die toen klant was. Via haar sprak ik ook de filiaalmanager. Mijn verzoek om achter de schermen te mogen kijken werd ingewilligd, en ik kon de research voor mijn boek beginnen.” Dat ging aanvankelijk crescendo maar haar uitgever uit Maastricht vond het te experimenteel. ,,Daar was ik het mee eens, en ik ben helemaal opnieuw begonnen. Toen zij wel akkoord gingen, hing er plotseling een fors prijskaartje aan. Ik ben toen teruggegaan naar Boekscout. Zij waren duidelijk en open. Ik wist waar ik aan toe was. Helaas ligt het boek niet bij Primera in Nieuw Bergen maar wel bij Foto Ingrid. En het boek is nu zonder verzendkosten te bestellen via Boekscout.nl. Dat is me ook veel waard”, besluit Cora Leek.