Washington

‘VS minder streng voor industrie China’

Print
 ‘VS minder streng voor industrie China’

Afbeelding: iStock

De Verenigde Staten hebben hun eis dat China stopt met het subsidiëren van de eigen industrie, stevig afgezwakt.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen rond de handelsgesprekken tussen beide landen. China zou veel tegengas hebben gegeven op dat punt.

De Amerikaanse onderhandelaars zetten daarom in op andere gebieden waar hun eisen haalbaarder zijn. Daarbij gaat het onder meer om verbetering van de bescherming van intellectueel eigendom en ruimere toegang tot de Chinese markt.

Verzoek

Ook zou China een verzoek van de VS overwegen om invoerheffingen op bepaalde landbouwproducten te laten vallen en in plaats daarvan een importtarief op andere producten te heffen. Als China daarin toestemt kan de Amerikaanse president Donald Trump een handelsakkoord naar boeren toe verkopen als een overwinning. Dat is voor hem belangrijk in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020.

De VS staan ook open voor sancties over en weer als een van de partijen zich niet aan de afspraken houdt, zegt minister van Financiën Steven Mnuchin. „Wij doen toezeggingen en China doet toezeggingen. Ik zou verwachten dat handhaving daarvan twee kanten op werkt.”