Werkgelegenheid

Moederbedrijf drukker Roto Smeets vraagt uitstel van betaling aan: 170 banen in Weert op de tocht

Print
Moederbedrijf drukker Roto Smeets vraagt uitstel van betaling aan: 170 banen in Weert op de tocht

Afbeelding: ANP

Circle Media Group (CMG), het bedrijf achter de drukkerij Roto Smeets met een vestiging in Weert, heeft uitstel van betaling aangevraagd voor de meeste van zijn Nederlandse activiteiten.

Daarmee dreigt een faillissement voor de drukker die onder meer de Libelle en de Donald Duck vervaardigt. In Weert zouden bij een faillissement circa 170 banen verdwijnen, aldus bestuurder Bernhard van Iren van vakbond FNV Grafimedia.

Roto Smeets is onder meer ook actief in Deventer en is het bedrijf achter Senefelder Misset in Doetinchem. Volgens het moederbedrijf CMG liggen uitdagende marktomstandigheden in de Europese grafische industrie ten grondslag aan de surseance. De leiding van het bedrijf onderzoekt een mogelijke reorganisatie van de onderneming.

Verklaring

Van Iren stelt dat hij al „een poosje berichten kreeg dat het er niet zo best ging. Het bedrijf heeft geen vet meer op de botten. Toch komt het bericht als een verrassing.” De vakbondsbestuurder heeft een gesprek aangevraagd met de directie. Als verklaring van de moeilijkheden geeft hij aan dat „het geen hosanna is in de grafische sector. Dit heeft alles te maken met de digitalisering van de media.”

Ten tijde van de surseance blijven de drukkerijen gewoon operationeel. De marketingtak in Amstelveen valt buiten de regeling. Ook activiteiten in België, Oostenrijk, Spanje en Hongarije zijn geen onderdeel van het uitstel van betaling.

Bij Roto Smeets werken in totaal circa achthonderd mensen.

Malaise

Nederland telde in maart 2018 nog ongeveer 14.000 drukkers en het aantal blijft dalen door de malaise in de sector. Door de digitale ontwikkelingen is er steeds minder vraag naar drukwerk.

De afgelopen jaren werden in Limburg verschillende drukkerijen gesloten, overgenomen of in afgeslankte vorm voorgezet. Zo sloot in maart 2015 Nieuwsdruk in Heerlen de deuren. In mei vorig jaar ging de tachtig jaar oude drukkerij Schrijen-Lippertz failliet.

Historie

De historie van drukkerij Smeets in Weert gaat terug tot het jaar 1830. Het bedrijf groeide door de jaren heen uit tot een speler van formaat in de drukkerijwereld, met verkoopkantoren in Amsterdam en Londen. In 1950 was Smeets Offset de eerste Nederlandse drukkerij met machines voor zogenoemde vierkleurenvellenoffset. In 1967 nam het familiebedrijf aan de Molenveldstraat een grote, moderne drukkerij in gebruik. Een jaar later werd Smeets Offset onderdeel van het VNU-concern, maar bleef een eigen gezicht houden. In 1980, bij het 150-jarig jubileum werkten er 950 mensen. Dat jaar kreeg Smeets het predicaat koninklijk. De huidige Roto Smeets Group is in 1993 ontstaan door de fusie van drukker De Boer Boekhoven en VNU Grafische Industrie. In 2017 nam CirclePrinters de Roto Smeets Groep over. In april 2018 werd de Circle Media Group opgericht, waarin CirclePrinters, Roto Smeets, Corelio Printing en Körner Druck zitten. Het bedrijf met hoofdkantoor in Amsterdam heeft een jaaromzet van meer dan 900 miljoen euro en is actief in tien landen. Er werkten zomer vorig jaar, na de overname van boekdrukker CPI, 5000 mensen.