Voordracht en expositie over levenseinde

Print
Voordracht en expositie over levenseinde
Maastricht / Itteren -

Constance de Vries, huisarts en werkzaam bij de Levenseindekliniek verzorgt donderdag 18 april in boekhandel Dominicanen een lezing over de problematiek van de levenseindewens bij dementie. Aanvang 19.30 uur.

Samen met Herman van Hoogdalem maakte De Vries het boek Mag ik gaan met zeven portretten in woord en beeld van mensen die leven met dementie. De lezing is gekoppeld aan de expositie van Herman van Hoogdalem van deze portretten. In het boek portretteren zij de problematiek van de levenseindewens bij dementie.

Zij leerden deze zeven mensen kennen met de door hen uitgesproken en neergelegde levenseindewens in hun dementeringsproces. Dit boek biedt daarvan liefdevol geschetste portretten. Constance de Vries vertelt over het ontstaan van het boek, leest er een stukje uit voor en laat een korte documentaire zien waar de schilder terwijl hij portretteert ook een interview heeft met de echtgenote van een aan dementie overleden man. En verder geeft zij een lezing over euthanasie bij dementie aan de hand van een presentatie met videobeelden. Aan de orde komen de toetsingscriteria van de wet, het belang van de schriftelijke wilsverklaring, de wilsbekwaamheid en de rol van de familie. Huisarts Constance de Vries en kunstenaar Herman van Hoogdalem zochten hen op, zij als behandelend arts, hij als portrettist en interviewer. Ze vonden elkaar in hun wens deze mensen een stem en een gezicht te geven.

Hoe het leven eindigt, of en wanneer voor euthanasie gekozen wordt, is voor iedereen verschillend. De mens schrijft zijn eigen plot. Zeven mensen die leven met dementie. Ze hebben gekozen voor euthanasie, ze weten het zeker, maar de werkelijkheid blijkt soms weerbarstig. In dit boek zijn zij aan het woord, samen met hun geliefden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje