Zeg het maar: Henk van Dijke

Print
Zeg het maar: Henk van Dijke

Henk van Dijke en zijn vrouw Bep. Ook Bep is vrijwilliger bij RUZ Geleen. Afbeelding: Michel van Dijke

Geleen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Schinnen / Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond -

Tweemaandelijks verzorgt RUZ Geleen activiteiten in het Rode Kruisgebouw om mensen samen te brengen en vereenzaming tegen te gaan. Oprichter is Henk van Dijke.

Waar staat RUZ eigenlijk voor?„De afkorting staat voor drie verenigingen die samen de problematiek van vereenzaming in de samenleving willen tegengaan. Te weten: Rode Kruis, Unie van Vrijwilligers en Zonnebloem. Omdat het uniek is dat deze drie verenigingen samen optrekken hebben we ze in de naam verwerkt. In 2007 zijn we gestart en zo lang ben ik inmiddels ook al voorzitter.”

Welke activiteiten worden er zoal gehouden?

„Dat verschilt nogal. We proberen het iedereen naar de zin te maken. Vandaag worden er paashazen geknutseld, maar we houden ook lezingen en uitstapjes. Iedere eerste en derde dinsdag van de maand zijn er activiteiten. Overigens zijn mensen die alleen een gesprek of een kop koffie willen ook van harte welkom. We zijn er voor iedereen, jong en oud.”

Komen er veel ouderen op af?

„Er komen niet alleen ouderen. Eenzaamheid komt in alle leeftijdsgroeperingen voor. De zaal heeft een capaciteit van ongeveer 50 personen en die komen ook steeds. Voornamelijk uit Geleen en Schinnen. Het is dus een succes.”

Wat kost het om deel te nemen? „Twee euro, ongeachte wat we gaan doen. We hebben gelukkig veel sponsoren, waardoor we de kosten laag kunnen houden.”

Met hoeveel vrijwilligers realiseren jullie de middagen?

„Op dit moment met elf personen en dat is voor nu voldoende. Toch zouden we met het oog op de toekomst graag een verjonging willen doorvoeren. Zo gaan mijn vrouw en ik volgend jaar stoppen.”

Waar kunnen mensen zich melden?

„Op www.stichtingruz.nl daar staan ook alle activiteiten vermeld.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen