Mensen met ‘een kleurtje’ en transgenders voelen zich vaker gediscrimineerd

Beeld is ter illustratie.

Beeld is ter illustratie. © Getty Images

Tegen de landelijke trend in, is het aantal meldingen van discriminatie in Limburg het afgelopen jaar gestegen.

Judith Janssen

Met name transgenders en mensen met een andere huidskleur of herkomst maakten het afgelopen jaar vaker melding. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de politie, het College voor de Rechten van de Mens (CRM) en de Antidiscriminatievoorziening (ADV).

20 procent

Vooral het aantal meldingen en aangiften dat bij politie en het CRM binnenkwamen, steeg in 2018 met bijna 20 procent. Bij de politie kwamen er 264 binnen (was 233) en bij het CRM in totaal 26, vier meldingen meer dan in 2017.

Lees ook: ‘Ze riepen: vieze vuile kamelenneuker. Dan voel je je klein’

De stijging is opmerkelijk omdat landelijk het aantal meldingen van discriminatie juist daalt. Hoe dat kan, weet de ADV niet precies. Mogelijk dat mensen hier eerder bereid zijn naar de politie of de ADV te stappen. Bij de antidiscriminatievoorziening nam het aantal meldingen overigens af, van 236 naar 220.

Huisvesting

De meeste meldingen gingen over discriminatie op grond van huidskleur (44 procent). Dit aantal nam bij zowel de ADV als bij de politie en het CRM. Veel melders voelden zich vooral gediscrimineerd door de Rijks- en lokale overheid en de sociale dienst door de manier waarop ze werden bejegend. Ook op het gebied van huisvesting - het toewijzen van woningen bijvoorbeeld - werden meer meldingen gedaan, evenals van discriminatie door politie en justitie. De meldingen waarbij transgenders of interseksuelen waren betrokken, gingen vooral over belediging of bedreiging. Discriminatie op grond van geslacht komt nog het meest voor op de arbeidsmarkt, 41 procent, al is dit aandeel wel gedaald.

„We weten dat 1 op de 8 mensen zich wel eens gediscrimineerd voelt. Het probleem is veel groter dan de cijfers”, aldus Chris Baltussen van de ADV. Dat het aantal meldingen bij de ADV’s daalde en bij de politie juist toenam, kan te maken met de verharding van de incidenten. Die zouden eerder bij de politie worden gemeld dan bij de antidiscriminatievoorziening.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee