Taakstraf en rijontzegging voor kraanwagenchauffeur na dodelijk ongeluk

Print
Taakstraf en rijontzegging voor kraanwagenchauffeur na dodelijk ongeluk

Afbeelding: Track’88

Maastricht / Itteren / Schimmert -

De kraanwagenchauffeur die in april 2016 een dodelijk ongeluk in Maastricht veroorzaakte, heeft in hoger beroep een hogere straf gekregen.

De 44-jarige man uit Schimmert heeft een taakstraf gekregen van tweehonderd uur en een voorwaardelijke rijontzegging van één jaar. De rechtbank Maastricht had hem twee jaar geleden veroordeeld tot honderdvijftig uur taakstraf. Daartegen is de officier van justitie in beroep gegaan. In hoger beroep eiste deze 240 uur taakstraf.

Hefarm

Bij het ongeluk bestuurde de chauffeur een Magni-kraanwagen van ruim achttienduizend kilo. De kraanwagen heeft een telescopische hefarm die zich ongeveer drie meter voor de vooras bevindt. De uitschuifbare arm belemmert het zicht van de kraandrijver aan de rechterkant.

Het is met deze arm dat de 22-jarige scooterrijdster Gerda is geraakt. Dat is gebeurd toen zij in de ochtendspits van 5 april 2016 voor het gebouw van Vodafone de Limburglaan wilde oversteken richting Renier Nafzgerstraat. De chauffeur heeft niet alleen de jonge vrouw over het hoofd gezien, de kraanwagenchauffeur heeft ook niet in de gaten gehad dat hij door rood was gereden. De scooterrijdster is naar het ziekenhuis gebracht waar zij aan haar verwondingen is overleden.

Kruispunt

Het gerechtshof vindt dat de bestuurder van een Magni rekening moet houden met het beperkte zicht van dat voertuig en zeker op een druk kruispunt tijdens de ochtendspits. Dat heeft hij niet gedaan. Het hof stelt dat in de nieuwe strafmaat rekening is gehouden met het feit dat de man uit Schimmert zeer is aangeslagen door het ongeval en dat hij geen strafblad heeft.

De man is een ervaren kraanwagenrijder die ruim twintig jaar voor zijn werkgever rijdt en per jaar zo’n zestienhonderd uur op de Magni-wagen rijdt. Ook op de Avenue Céramique en Limburglaan komt hij geregeld. Sinds het ongeval heeft hij weer de nodige kilometers met de Magni gemaakt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen