Worstelen

Brons voor Blaszka: experiment met potentie

Print
Brons voor Blaszka: experiment met potentie

Jessica Blaszka (in het oranje) in actie op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Afbeelding: AFP

Sittard -

Jessica Blaszka is de eerste Nederlandse vrouw die een medaille pakte op het EK worstelen. Dat deed de Landgraafse in een hogere gewichtsklasse dan ze gewend is.

Dat Blaszka als eerste Nederlandse vrouw een medaille op het EK wist te bemachtigen, vergulde haar natuurlijk. Maar de bronzen plak in de Roemeense hoofdstad Boekarest was vooral prettig omdat ze deze behaalde in een hogere gewichtsklasse dan waar ze tot voor kort in uitkwam. Het was namelijk de eerste keer dat Blaszka op een groot toernooi in de klasse tot 53 kilogram meedeed. Eerder kwam ze uit in de gewichtsklasse tot 50 kilo. „Dit was voor mij een kwestie uitproberen, maar het is me goed bevallen. Eigenlijk past dit goed bij me, misschien wel beter.”

Afvallen

Op twee kleinere toernooien in de aanloop naar de Europese strijd worstelde ze ook al in de onder 53-categorie. Na het EK zou ze beslissen of ze in de zwaardere categorie verder zal gaan. „En die beslissing is met het behalen van brons een stuk makkelijk geworden”, zo zegt ze opgetogen. „Ik moest altijd erg veel afvallen om mee te doen in de klasse tot 50 kilo. Maar als ik zoveel afval, verlies ik ook veel kracht en conditie. Nu hoef ik mij minder bezig te houden met gewichtsverlies en kan ik me meer concentreren op de sport.”

En er zit zelfs nog meer in het vat, zo is Blaszka overtuigd. „Ik ben nog maar net in deze gewichtsklasse begonnen. Er zit rek in. Ik ben eigenlijk nog niet krachtig genoeg, daar moet ik aan werken. Sommige tegenstanders zijn fysiek een stuk sterker. Vooral in de halve finale tegen Lilia Horisjna uit Oekraïne (zij pakte uiteindelijk zilver, red.) voelde ik een groot krachtsverschil.”

Japan

Om krachtiger te worden en als voorbereiding op het volgende grote toernooi (het WK in Kazachstan) gaat Blaszka in de komende periode twee keer naar Japan. Daar kan ze meetrainen met een deel van de nationale selectie. „Zij haalden op de Olympische Spelen vijf van de zes beschikbare gouden medailles. Dat geeft wel aan hoe hoog dat niveau is. Voor landenteams houden ze de deur dicht. Maar ik ben in mijn eentje. Voor mij maken ze een uitzondering.”

Tot het WK zal Blaszka nog deelnemen aan vier of vijf kleinere toernooien. In Kazachstan zal ze bij de top-zes proberen te eindigen, wat recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Als de top zes in de Kazachstaanse hoofdstad Astana niet lukt, dan heeft Blaszka volgend jaar nog twee olympische kwalificatietoernooien om een ticket naar Tokio te bemachtigen.