Veel belangstelling voor erfgoedtocht Stramproy

Print
Veel belangstelling voor erfgoedtocht Stramproy

De wandelaars gingen met gidsen op pad langs vergeten ‘grensgevallen’ Afbeelding: Gert van Elk

Stramproy -

De belangstelling voor de erfgoedtochten in Stramproy langs lang vergeten grensgevallen blijft onverminderd groot. Afgelopen zondag gingen meer dan 120 wandelaars met gidsen op pad naar diverse, veelal onbekende plekken. Naar het Meuledaal, de Vleet en de voormalige galgenberg, de Reynkesschans en het Blokven waar de wevers in het verleden het vlas te rotten legden.

Sinds een aantal jaren zet een speciale werkgroep van de Dorpsraad de natuur, geschiedenis, verhalen en de eeuwenoude band van de mens met zijn omringend landschap op de agenda van de bewoners. Met deze tochten vestigt ze ook de aandacht op de kwaliteit van het landschap bij de gemeente Weert, maar wordt ook de Provincie Limburg en natuurorganisaties. Mensen hebben het landschap ooit gemaakt tot wat het is. In de toekomst zal dat niet anders zijn. Deze rode draad loopt door alle verhalen die in en rond het Hout, Riet en Molenbroek worden verteld. Over de Postbaan die Stramproy met Keulen en Antwerpen verbond, Het Kattekruis, maar ook de verhalen over de smokkel, huurlingenlegers en marskramers die Stramproy met de rest van de wereld verbonden. Over isolatie en risico’s die verbonden waren met de Dodendraad, brandbrieven en militaire ruiters die in het verleden deze streek geteisterd hebben. Maar ook het verhaal van pioniers die water en moeras wisten te ontginnen tot landbouwgrond. Veel plekken zijn met een goed verhaal nog duidelijk beleefbaar zo bleek afgelopen zondag. „Zo heb ik ons Rooj nog nooit bekeken’, bedankte een deelnemer na afloop de gids.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen