Zeg het maar: Eline Gielissen van Buurtnetwerk Borgharen

Print
Zeg het maar: Eline Gielissen van Buurtnetwerk Borgharen

Eline Gielissen, een beetje ‘burgemeester’ van Borgharen. Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

Eline Gielissen leidt sinds donderdag 11 april Buurtnetwerk Borgharen. Met haar leeftijd van 24 jaar is ze de jongste buurtvoorzitter in Maastricht.

Hoe wordt een jonkie als jij voorzitter van een buurtnetwerk, van vooral vergadertijgers van middelbare leeftijd en senioren?

„Mijn interesse komt deels door mijn studie politiek en maatschappij aan de Universiteit Maastricht. Als geboren en getogen Borgharense ben ik ook begaan met het wel en wee in mijn dorp. Ik bezocht twee jaar terug een vergadering. De voorzitter heeft me toen wegwijs gemaakt. Hij zag in mij al gauw zijn opvolger, en na een jaar werd ik al vice voorzitter. Op vergaderingen hebben ze het wel eens over hun eigen ‘grijze koppen’. Dan zeg ik: hallo, ik ben er ook nog.”

Wat zijn de voornaamste zaken die jouw dorp aangaan?

„Het water. De Maas blijft hier altijd een hele grote rol spelen. Ik heb zelf de overstroming van 1995 meegemaakt als baby van acht dagen oud. Ik was de jongste evacué. Tegenwoordig overleggen we continu met het consortium over het Grensmaasproject, ook over de wandel- en fietsroutes. We schrijven onze eigen omgevingsvisie, omdat die afwijkt van de visie voor heel Maastricht.”

Is er een onderwerp dat jouw specifieke aandacht heeft?

„Ja, dat is voor mij weerbaarheid en veiligheid van de jeugd. Wat kunnen basisscholen, ook de basisschool in Borgharen, doen om het bewustzijn van gevaren bij deze leeftijdsgroep op internet te vergroten? Het is een thema dat de gemeente aandraagt. Wij krijgen subsidie voor het oppakken ervan als buurtnetwerk.”

Je zit nu een club voor, van mensen die veel ouder zijn dan jij. Wat kunnen jullie van elkaar leren?

„Zij weten natuurlijk veel, en hebben veel kennis vergaard over procedures en instanties. Ik heb een frisse kijk. En er wordt nogal eens afgedwaald en uitgeweid. Als ik voorzit zijn we een uur eerder klaar.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen