Eerste vrouwelijke burgemeester Nederweert: Birgit Op de Laak

Print
Eerste vrouwelijke burgemeester Nederweert: Birgit Op de Laak

Birgit op de Laak. Afbeelding: Twitter

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Ospel / Leveroy / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

Wethouder Birgit Op de Laak (57) van de gemeente Horst aan de Maas is maandagavond voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Nederweert.

Op de Laak laat in een reactie weten „ontzettend blij” te zijn met haar voordracht als eerste vrouwelijke burgemeester van Nederweert. „Dat moet gewoon een keer. Vrouwelijke wethouders heeft Nederweert al gehad, nu een vrouwelijke burgemeester. Maar hopelijk heeft de vertrouwenscommissie unaniem voor mij gekozen vanwege de kwaliteit en niet alleen om mijn vrouw-zijn.” Op de Laak is sinds 2010 wethouder in Horst en is daarvoor negen jaar als raadslid en fractievoorzitter van de PvdA actief geweest in de gemeenteraad van Horst. Voor Op de Laak wethouder werd, was ze ruim zeventien jaar werkzaam bij zorg- en welzijnsorganisatie Synthese.

De PvdA-wethouder uit Horst leerde door haar werk en de samenwerkingsverbanden van de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg Nederweert al kennen. „Het is net als Horst een plattelandsgemeente, een gemeente met grote sociale cohesie waar ik veel in hoop te kunnen betekenen. Bovendien ligt het in een bekende en vertrouwde provincie. Ook toen ik vanwege het solliciteren gerichter ben gaan kijken naar Nederweert, leek het van alle kanten te kloppen. Als ik begin, wil ik graag de dorpen van de gemeente in om de Nederweertenaren leren kennen. Maar ook de raadsleden en wethouders wil ik graag ook buiten het gemeentehuis beter leren kennen. En het verse samenwerkingsverband met de gemeente Leudal om samen met de steun die ze daarvoor van het Rijk hebben gekregen om ondermijning aan te pakken, zal vast een van de eerste onderwerpen zijn waar ik mee aan de slag kan.”

Op de Laak is getrouwd en heeft twee volwassen dochters. Ze is nu voorgedragen om burgemeester Henk Evers op te volgen die 1 augustus met pensioen gaat. In totaal hadden twintig kandidaten gesolliciteerd voor de burgemeesterspost in Nederweert: dertien mannen en zeven vrouwen. De beëdiging van Op de Laak zal waarschijnlijk in augustus tijdens een bijzondere raadsvergadering plaatsvinden. Het afscheid van burgemeester Evers is op 11 juli.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje