Beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame in lichterlaaie

Print

Notre Dame in vuur en vlam. Video: De Limburger

In de beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame is maandagavond een vernietigende brand uitgebroken.

Dat meldt de brandweer in de Franse hoofdstad. De politie gaat niet uit van brandstichting. De officier van justitie heeft een onderzoek geopend naar de brand. De vieringstoren, met 90 meter het hoogste punt van de Notre-Dame, is omgevallen. Ook is het dak ingestort. Er is een reddingsactie gaande om de kunstschatten in de kathedraal veilig te stellen.

Toen de brand uitbrak, was een mis gaande. Voor zover bekend zijn er geen gewonden. Mensen die in de omgeving staan te kijken, worden door de brandweer achteruit gemaand. Ze krijgen as en gloeiende kooltjes over zich heen. Volgens een woordvoerder van de kathedraal staat alles in lichterlaaie. „Het frame dat dateert uit de 19e eeuw aan de ene kant en het deel uit de 13e eeuw aan de andere kant. Er zal niets meer over zijn”, aldus André Finot.

De Franse president Emmanuel Macron zegt aangeslagen te zijn door het geweld van het vuur. Hij zal de Notre-Dame snel bezoeken, samen met premier Edouard Philippe. Philippe Villeneuve, de architect en werfleider van de renovatiewerken is in shock. „Het is een catastrofe. Ik moet erom huilen. Ik kan me geen ergere ramp voorstellen”, reageert hij. De man benadrukt dat er geen arbeiders meer aanwezig waren op het ogenblik dat de brand uitbrak.

Beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame in lichterlaaie
Foto: AFP

De Notre-Dame, in het centrum van Parijs, staat in de steigers vanwege renovatiewerkzaamheden. Zestien beelden die de kathedraal sierden, zijn onlangs met een 120 meter lange kraan weggehaald voor restauratie.

Beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame in lichterlaaie
Foto: AFP

Relikwieën

De Notre-Dame wordt door 13 miljoen mensen per jaar bezocht. De imposante, wereldberoemde kerk werd gebouwd tussen 1163 en 1345. Het is één van de beroemdste historische gebouwen ter wereld. Niet allen vanwege de architectuur, maar ook omdat volgens de overlevering in het godshuis drie relikwieën van Christus bewaard worden: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus gekruisigd zou zijn.

Beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame in lichterlaaie
Foto: Getty Images/iStockphoto

Kunstschatten

Ruim vier eeuwen was de kerk het middelpunt voor de christenen in Parijs, maar circa vier eeuwen later veranderde dat tijdens de Franse revolutie. De kathedraal werd in 1792 gesloten en veel van de aanwezige kunstschatten werden gestolen of vernield. Ook het gebouw zelf raakte zwaar beschadigd. De kathedraal werd vele jaren later toch weer belangrijk voor de Fransen en werd in 1801 opnieuw gewijd voor het katholieke geloof.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen