Wereldleiders geschokt: ‘Hartbrekende taferelen’

Print
Wereldleiders geschokt: ‘Hartbrekende taferelen’

Afbeelding: AFP

In heel de wereld is met afschuw gereageerd op de grote brand in de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron is op weg naar de Notre-Dame om de situatie in ogenschouw te nemen. Premier Edouard Philippe gaat met hem mee.

Macron meldde op Twitter dat zijn gedachten bij alle katholieken en bij alle Fransen zijn. ,,Zoals al onze landgenoten ben ik vanavond erg verdrietig om dit deel van ons te zien branden.’’ Eerder al werd bekend dat Macron vanwege de brand een geplande toespraak over de Gele Hesjes heeft afgeblazen.

Ook de aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit, gaat ter plaatse. ,,Het is een drama’’, verzucht hij.

Onbetaalbaar

Ook de Amerikaanse president Donald Trump volgt de brand. ‘Zo erg om die enorme brand te zien in de Notre-Dame-kathedraal in Parijs’, twittert Trump. Hij stelt ook voor om blusvliegtuigen in te zetten om de brand te blussen en vindt dat er snel moet worden opgetreden. ‘Must act quickly!’

De burgemeester van Londen reageert geschokt. ‘Hartbrekende taferelen van de Notre-Dame-kathedraal in lichterlaaie’, zegt Sadiq Khan op Twitter.

Khan stelt ook dat ‘Londen maandag rouwt met Parijs’ en dat de twee wereldsteden altijd in vriendschap zullen zijn verbonden. De directeur-generaal van UNESCO laat weten: ,,UNESCO staat naast Frankrijk om dit onbetaalbare erfgoed te beschermen en te rehabiliteren.”

Notre Dame in vuur en vlam. Video: De Limburger