Schooladvies of eindtoets? Het maakt geen verschil voor succes op middelbare school

Print
Schooladvies of eindtoets? Het maakt geen verschil voor succes op middelbare school

Afbeelding: ANP

Sittard -

Alleen schooladvies of toch een eindtoets op de basisschool maakt voor het succes op de middelbare school geen verschil. Kinderen zijn in de derde klas op de middelbare school ongeveer even vaak een niveau gezakt als een paar jaar geleden, toen de eindtoets van Cito nog leidend was.

Dat blijkt uit cijfers van de Educatieve Agenda Limburg, een programma geleid door de Universiteit Maastricht. Om te beginnen hebben de Limburgse basisschoolleraren geen hogere adviezen afgegeven, sinds in 2014-2015 hun advies zwaarder weegt dan de eindtoets. De aanvankelijke vrees dat docenten wellicht zouden zwichten voor druk van de ouders om ‘hoog’ te adviseren, blijkt daarmee niet uit de cijfers. Ten tweede is er sinds 2015 nauwelijks verschil gemeten in de zogenoemde ‘afstroom’ op de middelbare school. Ongeveer 4 op de 5 scholieren zitten in het derde leerjaar nog steeds op hetzelfde niveau als hun schooladvies. Het toegenomen belang van het schooladvies heeft daar niets aan veranderd.

De eindtoets van Cito wordt vanaf dinsdag weer afgenomen bij 88.000 leerlingen op de basisscholen; de rest heeft gekozen voor toetsen van andere aanbieders.

De afgelopen weken laaide de discussie over de eindtoets weer op. Het kabinet wil die naar voren halen, zodat de leerkracht het resultaat hiervan kan laten meewegen bij zijn uiteindelijke advies.

Onderzoek van de Educatieve Agenda Limburg laat verder zien dat jongens het moeilijk hebben op school. 18 procent van de jongens op het vwo stroomt af naar een lager niveau, tegenover 9 procent van de meisjes. Op de havo is het iets erger: 23 procent van de jongens zit in de derde klas inmiddels op de mavo, bij de meisjes 13 procent. Dit komt volgens deskundigen omdat meisjes beter kunnen plannen en huiswerk maken. Jongens hebben het door de puberteit, hun ontwikkeling en het gamen moeilijker in het voortgezet onderwijs.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →