Dagtocht ‘Parels van Leudal’

Print
Dagtocht ‘Parels van Leudal’

Landgoed Keizerbosch, één van de parels van Leudal. Afbeelding: Historisch Reisgenootschap Cliotravel

Haelen -

Historisch Reisgenootschap Cliotravel verzorgt op woensdag 8 mei de dagtocht ‘Parels van Leudal’. De verzorgde rondreis door de gemeente Leudal start om 9.00 uur vanaf de parkeerplaatsen bij het Leudalmuseum aan de Roggelseweg 58 in Haelen.

De gemeente Leudal is in oppervlakte de grootste gemeente van Limburg. Leudal is een jonge gemeente, maar de geschiedenis van de 16 kernen die de gemeente vormen is natuurlijk veel ouder. De oudste sporen van menselijke activiteiten op het grondgebied van de huidige gemeente gaan zelfs tot ver in de prehistorie terug. In de Romeinse tijd was het gebied een uithoek van het grote keizerlijke imperium, waar een belangrijke weg van Tongeren naar Nijmegen doorheen liep.

In de Middeleeuwen was Leudal een bestuurlijke lappendeken met graafschappen, heerlijkheden en vrijstaatjes. Deze situatie bleef bestaan tot aan het einde van de 18de eeuw, toen de Fransen het gebied bij Frankrijk inlijfden. Na de val van Napoleon werd Leudal opgenomen in de nieuwe Nederlandse provincie Limburg. Bij de Belgische scheiding in 1839 bleef dit deel van Limburg bij Nederland.

In deze tocht maken deelnemers kennis met de rijke historie van Leudal aan de hand van een aantal cultuur-historische objecten. Ieder item vertelt iets over een historische periode in Leudal en de wisselwerking tussen de grote historische ontwikkelingen en de weerslag in deze gemeente. In de excursie zijn de rondrit met personenbus, koffie/ thee met vlaai, lunch, middagaperitiefje, gidsbegeleiding en documentatie inbegrepen. De reisprijs bedraagt € 51. Geef je hier op of via tel. 06-19675394

Samen met de gemeente Leudal heeft Historisch Reisgenootschap Cliotravel van deze tocht een fietsroutekaart Parels van Leudal ontwikkeld. Deze is gratis te verkrijgen bij de toeristische punten in Leudal en op het gemeentehuis te Heythuysen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje