Provinciale Statenverkiezingen

Informateurs willen huidige coalitie uitbreiden

Print
Informateurs willen huidige coalitie uitbreiden

De informateurs pleiten voor een voortzetting van de huidige coalitie, aangevuld met een of meer partijen. Afbeelding: Johannes Timmermans

Informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls zetten in op een doorstart van de huidige coalitie van CDA, VVD, PvdA en D66, aangevuld met een of meer andere partijen. In tegenstelling tot de meeste andere provincies zit Forum voor Democratie in Limburg nog altijd aan tafel.

Voor een meerderheid is minimaal één extra partij nodig. Wie dit wordt, ligt nog open. De informateurs sluiten op basis van de eerste formatieronde geen enkele partij uit. De komende weken vinden er met alle partijen nieuwe gesprekken plaats.

Ook Forum voor Democratie (FvD), in Limburg met zeven zetels de tweede partij, maakt nog aanspraak op een plek in de nieuwe coalitie. In de meeste andere provincies is de partij inmiddels afgehaakt omdat vooral op het thema klimaat de verschillen met de andere partijen te groot zijn.

In Limburg hebben de afgelopen twee weken als een soort tussenfase gesprekken plaatsgevonden tussen het CDA als grootste partij en de vier winnaars: FvD, GroenLinks, Lokaal Limburg en Partij voor de Dieren. Formeel sluit geen enkele partij een ander nog uit. Wel lijkt de combinatie FvD en GroenLinks onwaarschijnlijk. Ook concludeert FvD dat de afstand tot D66 en SP ‘groot’ is.

Donderdag is een extra Statenvergadering over het advies van de informateurs.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen