Petra Dassen-Housen start op 11 juni als burgemeester in Kerkrade

Petra Dassen-Housen wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Kerkrade. © David Dunnaway

Petra Dassen-Housen is bij koninklijk besluit benoemd tot burgemeester van Kerkrade. Ze start met haar nieuwe job op dinsdag 11 juni. Dassen-Housen werd eind februari door de Kerkraadse gemeenteraad voorgedragen.

Ruben Van Erp

De 46-jarige Dassen-Housen is momenteel nog burgemeester van de gemeente Beesel. Na ruim acht jaar verruilt ze die plek voor haar geboorteplaats Kerkrade. Daar wordt ze de opvolger van Jos Som, die net als haar lid is van het CDA. Som gaat na 18,5 jaar in Kerkrade met pensioen.

Lees ook:Petra Dassen-Housen: een burgemeester die met recht ‘mooder’ wordt genoemd

Dassen-Housen won de Kerkraadse burgemeestersrace, waar in totaal twaalf kandidaten aan meededen. Direct na de voordracht werd vanuit de Kerkraadse politiek al met veel enthousiasme gereageerd op de nieuwe burgemeester. Ook Som was erg positief en noemde haar ‘een toppertje’ en ‘een vrouw met heel veel inhoud en een bindend gevoel.’

Droom

Dassen-Housen, dochter van bestuurslid en oud-fractievoorzitter van het CDA Kerkrade Annemie Housen-Donners, noemde de stap zelf ‘een droom’. „Ik hoopte wel dat het ooit zou gebeuren, maar heb het nooit specifiek gepland”, zei ze destijds. Ze wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Kerkrade.