Ex-wethouder Ruud Guyt nieuwe ‘baas’ Milieufederatie

Print
Ex-wethouder Ruud Guyt nieuwe ‘baas’ Milieufederatie

Ruud Guyt (links) in zijn rol als wethouder. Afbeelding: Annemiek Mommers

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De Natuur- en Milieufederatie in Limburg (NMFL) heeft een nieuwe ‘baas’. Oud-wethouder Ruud Guyt van Sittard-Geleen is aangetreden als voorzitter van de federatie waarbij zo’n honderd natuur- en milieuorganisaties in de hele provincie zijn aangesloten.

De 66-jarige Sittardenaar nam vorig jaar afscheid van de roerige politieke arena in de fusiestad. Daar was hij namens de PvdA eerst gemeenteraadslid en vervolgens twaalf jaar wethouder met onder meer diverse ‘groene’ portefeuilles. Na zijn vertrek uit de actieve politiek heeft Guyt zijn vroegere job van interim-bestuurder en consultant bij (semi)overheidsorganisaties weer opgepakt.

Politiek

Guyt zegt zijn nieuwe functie van NMFL-preses als een logische stap te zien. „In deze fase van mijn leven zou het stom zijn als ik me ga bezighouden met zaken waarin ik eigenlijk niet echt geloof. Natuur, milieu en klimaat hebben me altijd geboeid en beziggehouden”, zegt Guyt. De indertijd veelbesproken documentaire An Inconvenient Truth (uit 2006) heeft naar eigen zeggen diepe indruk op hem gemaakt, al benadrukt Guyt dat hij als bestuursvoorzitter ‘zeker geen politiek gaat bedrijven’.

Heftig

Volgens de gewezen stadsbestuurder is het onweerlegbaar dat het klimaatbewustzijn wereldwijd is toegenomen. „Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Het is intussen niet vijf vóór, maar vijf over twaalf. Meer dan ooit komt het er nu op aan om te behouden wat goed is en te verbeteren wat nodig is. De transitie van fossiele brandstoffen naar wind- en zonne-energie is even nodig als onvermijdelijk. Maar de vraag hoe, in welk tempo en met welke zorgvuldigheid zorgt voor felle en heftige discussies. Ook binnen de eigen gelederen van natuur- en milieuclubs trouwens.”

Guyt rept in dit verband van een ‘mega-opgave’. „Ook voor de Milieufederatie. Want het is nou eenmaal zo dat aan iedere potentiële oplossing keerzijdes zitten. Met andere woorden: hoe maak je een goede afweging?”