Rechtszaak

Oud-spelers Oranje Zwart vrijuit na kloppartij in Sevenum

Print
Oud-spelers Oranje Zwart vrijuit na kloppartij in Sevenum

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Sevenum -

Drie oud-spelers van Oranje Zwart uit Helmond gaan vrijuit na de ontspoorde voetbalwedstrijd tegen Sparta’18 in Sevenum. Ze werden beticht van mishandeling.

Dat heeft de politierechter in Roermond dinsdag bepaald. De vele foto’s en getuigenverklaringen ten spijt, was hij van oordeel dat het Openbaar Ministerie geen onomstotelijk bewijs had geleverd.

Officier van justitie Annemijn de Leeuw kende deze twijfel niet. Ze achtte bewezen dat Naoufel B. (25) en de broers Fouad (34) en Yassin (24) Y. zich op 13 maart 2016 schuldig hadden gemaakt aan mishandeling. Ze eiste een boete van 250 euro tegen Fouad en 500 euro tegen Yassin en Naoufel.

Neergezet als gek

Yassin zou een speler van Sparta’18 hebben geslagen. Naoufel zou de verzorger van het eerste elftal hebben getrapt. Beiden ontkenden de beschuldigingen. Fouad gaf toe dat hij een opponent ruw bij zijn hoofd had beetgepakt. Hij zou dat enkel hebben gedaan om hem tot bedaren te brengen en hem meteen weer hebben losgelaten. „Ik word hier neergezet als een gek die zomaar iemand vastpakt.”

De politierechter vond dat Fouad schuldig was aan mishandeling. Omdat opzet ontbrak, achtte hij hem niet strafbaar. Yassin en Naoufel werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Vlam in de pan

Sparta - Oranje Zwart was een beladen wedstrijd. De Helmonders voerden de ranglijst aan, de Sevenummers stonden tweede. De vorige confrontatie in Helmond werd gestaakt en uitgespeeld in Sevenum. Ofschoon Oranje Zwart twee rode kaarten kreeg en met 3-2 verloor, verliep het duel rustig. Pas na het laatste fluitsignaal sloeg de vlam in de pan.

Tijdens het handen schudden kwam het tot een handgemeen, dat uitmondde in een massale kloppartij tussen spelers en supporters van beide clubs. Pas na de komst van de politie, met honden, keerde de rust in Sevenum terug. Twee spelers en de verzorger van Sparta’18 deden aangifte van mishandeling tegen de spelers van Oranje Zwart.

Negen maanden geschorst

De broers Y. deden op hun beurt ook aangifte tegen spelers van Sparta, maar die werden terzijde gelegd. Zij vonden dat sprake was van discriminatie. De tuchtcommissie van de KNVB veroordeelde Fouad tot een schorsing voor vier wedstrijden voor zijn aandeel in de tumultueuze wedstrijd in Sevenum, Yassin moest negen maanden vanaf de zijlijn toekijken.

Oranje Zwart kreeg drie punten in mindering, de club ontving een boete van tweehonderd euro en werd voorwaardelijk uit de competitie genomen. Sparta kreeg geen straf, omdat die club zich enkel verweerd zou hebben tegen de agressie van Oranje Zwart, aldus de voetbalbond. Oranje Zwart werd vorig jaar failliet verklaard.