Flypast Lancaster bommenwerper boven de Maas

Print
Flypast Lancaster bommenwerper boven de Maas

Het is 75 jaar geleden dat een vliegtuig van dit type crashte op de Maasoever in Kessel. Afbeelding: gemeente Beesel

Reuver -

Een authentieke Lancaster bommenwerper zal zaterdag 4 mei rond 12.50 uur een flypast maken boven de Maas tussen Reuver en Kessel.

Het toestel, waarvan er wereldwijd nog slechts twee in vliegwaardige staat zijn, komt uit westelijke richting en zal naar verwachting drie keer overvliegen in de vorm van een acht, net als vijf jaar geleden bij de zeventigste verjaardag van de bevrijding.

Op 21 juli is het 75 jaar geleden dat een Britse bommenwerper van dit type neerstortte op de Maasoever in Kessel, nadat het toestel boven Heibloem werd geraakt door een Duitse nachtjager en in brand vloog. Een van de bemanningsleden, Henry John Hiscox, ligt begraven op het oude kerkhof in Beesel. In de Maas liggen de restanten van het vliegtuig met daarin nog de stoffelijke resten van vijf andere bemanningsleden. De huizen aan de Maaszijde van de Markt in Kessel werden bij de crash zo zwaar beschadigd, dat ze over een lengte van meer dan 100 meter afgebroken moesten worden.

De flypast gaat alleen door bij goed weer. Kijk voor meer informatie en/of wijzigingen in het programma op: www.Facebook.com/Lancasterflypast2019