VVD: ‘Herziene Stint moet andere naam krijgen’

Print
VVD: ‘Herziene Stint moet andere naam krijgen’

De Stint staat nu nog aan de ketting, maar kan straks na een herziening en met extra strenge regels weer de weg op, vindt de Tweede Kamer. Afbeelding: ANP

De herziene Stint moet na 1 mei onder een andere naam de weg weer op kunnen, vindt regeringspartij VVD. Aan de huidige naam kleeft teveel leed.

Het liberale Kamerlid Remco Dijkstra stelt bijvoorbeeld de naam Christoffel voor, naar Sint-Christoffel; de patroonheilige van de reizigers, alle verkeersdeelnemers. ,,Dat zou veel beter zijn, de huidige naam is besmet.’’

Dijkstra doet zijn voorstel dinsdagmiddag tijdens een debat over de toekomst van de elektronische bolderkar. Die kan, na een reeks aanpassingen, vanaf komende maand weer gekeurd worden voor weggebruik. Bijna alle partijen steunen deze stap; alleen de PVV wil dat alle 3000 Stints naar de sloop gaan.

Incidenten voorkomen

Minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer) maakte eerder dit jaar al de strengere regels bekend waaraan de Stint en de bestuurder moeten voldoen. Daarmee hoopt het kabinet gevaarlijke incidenten met zulke voertuigen te voorkomen.

De Tweede Kamer worstelt vooral met de rijbewijsplicht voor toekomstige Stint-bestuurders, inclusief aanvullende cursus, en de nieuwe regel dat er straks nog maar acht kinderen in de herziene elektronische bolderkar mee mogen. In de kinderopvang zijn groepen van tien gebruikelijk.

Lees ook: Stint-directeur: ‘Ik voel me niet verantwoordelijk voor ongeval in Oss’

Op 20 september 2018 omstreeks half negen ‘s ochtends raakte een Stint in Oss betrokken bij een ernstig ongeval op een overweg. Vier jonge kinderen kwamen daarbij om het leven. Het politieonderzoek naar deze zaak loopt nog steeds.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →