Pijnlijke fout: YouTube merkt livestreams Notre-Dame aan als complotvideo’s 9/11

© REUTERS

Een pijnlijke fout van YouTube zorgde ervoor dat live-video’s van de brandende kathedraal Notre-Dame in Parijs werden aangemerkt als complotvideo’s over ‘9/11’. De fout zat in een tool die YouTube in het leven riep om nepnieuws te herkennen.

Redactie

De tool wordt aangestuurd door een algoritme van de videodienst, zo laat een woordvoerder van YouTube weten aan Buzzfeed. YouTube is een nieuwe dienst aan het testen die video’s onderaan in een tekstblokje voorziet van opmerkingen als er een vermoeden bestaat van onjuiste informatie. Tijdens verschillende livestreams van Franse nieuwsmedia werd een blokje getoond met informatie over de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in Amerika.

Complottheorieën

YouTube zet het extra blokje met informatie in bij video’s met complottheorieën, bijvoorbeeld over beweringen dat de aarde plat is en dat de maanlanding in scene is gezet.

Hoe het blokje met info tevoorschijn kon komen onder streams over de Notre-Dame is niet duidelijk. ,,De panelen worden in gang gezet via een algoritme en onze systemen gaan soms wel eens in de fout. Voor livestreams over deze brand zetten we de panelen uit’’, laat de woordvoerder aan Buzzfeed weten.

De blokken met extra informatie zijn vooralsnog overigens alleen te zien in Amerika en Zuid-Korea. In Frankrijk of in Nederland was de fout dan ook niet te zien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal