Roermond wil sluitingstermijn Yin Yang niet inkorten

Print
Roermond wil sluitingstermijn Yin Yang niet inkorten

Saunaclub Yin Yang werd op 25 februari op last van burgemeester Donders van Roermond voor de duur van een jaar gesloten. Afbeelding: Jeroen Kuit

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Een poging van het gerechtshof in Den Bosch om de gemeente Roermond en Saunaclub Yin Yang nader tot elkaar te laten komen, is op niets uitgelopen.

De gemeente Roermond en Yin Yang troffen elkaar dinsdag bij het hof vanwege het spoedappel dat de saunaclub had aangevraagd om de sluiting van de club naar aanleiding van een drugsvondst te beëindigen. Aan het einde van de zitting vroeg de voorzitter van het hof of de gemeente genegen was om de sluitingstermijn van een jaar eventueel in te korten, gelet op het feit dat het al ruim twee jaar geleden was dat de drugs waren gevonden. De gemeente wees dat echter af.

Termijn

Yin Yang voerde aan dat burgemeester Donders de club aan de Heinsbergerweg op 25 februari van dit jaar niet had mogen sluiten. Dit omdat in het oorspronkelijk besluit stond dat sluiting plaats zou vinden van 6 maart 2017 tot 6 maart 2018. Yin Yang vocht dat besluit bijna twee jaar lang juridisch aan. Uiteindelijk besliste de Raad van State in januari dit jaar dat het sluitingsbesluit door Donders terecht was genomen.

Echter, zo betoogde advocaat Lex Berndsen van Yin Yang, heeft de gemeente de sluitingsdatum gedurende het juridische gesteggel nooit aangepast. Het besluit is volgens Berndsen verlopen en dus zou burgemeester Donders onrechtmatig gehandeld hebben door het pand in februari toch te laten verzegelen.

Bestuursrechter

De gemeente stelt dat de burgemeester in haar recht staat en dat de sluiting van februari niets meer is dan het uitvoeren van een terecht genomen besluit. Daarnaast voerde de gemeente aan dat Yin Yang in februari van dit jaar hun bezwaar bij de bestuursrechter aan had moeten kaarten en niet bij de civiele rechter. Dat oordeelde ook de voorzieningenrechter in Roermond eerder dit jaar. Reden voor Yin Yang om het spoedappel aan te vragen.

In de club werden bij een politie-inval in november 2016 2,55 gram cocaïne en zestien xtc-pillen aangetroffen; meer dan een gebruikershoeveelheid drugs. Op basis van de Wet Damocles nam Donders het besluit Yin Yang te sluiten. Daarop volgden verschillende juridische procedures.

Het hof verwacht over twee weken een oordeel te vellen.