Jongen uit Kerkrade (14) krijgt vergoeding voor nacht in cel

Print
Jongen uit Kerkrade (14) krijgt vergoeding voor nacht in cel
Kerkrade / Eygelshoven -

Een jongen uit Kerkrade krijgt een vergoeding van bijna 950 euro omdat hij vijf jaar geleden, op veertienjarige leeftijd, onterecht een nacht in de cel heeft doorgebracht.

De jongen maakte op 29 maart 2014 deel uit van een groep van vier jongens van 14 tot 19 jaar uit Kerkrade. De groep zou die avond op het Museumplein in Kerkrade een 31-jarige man uit Wageningen hebben beroofd en met een scherp voorwerp hebben gestoken.

Medeplichtig

De politie hield het viertal diezelfde nacht aan op verdenking van medeplichtigheid aan diefstal met geweld in vereniging. Maar de dag erna werd al duidelijk dat de jongens niets met de straatroof te maken hadden. Ze werden meteen vrijgelaten.

De jongens hadden inmiddels wel een nacht in de cel doorgebracht, ook de 14-jarige. De hulpofficier van justitie had om kwart voor elf het bevel gegeven hem vast te houden op het politiebureau, omdat het te laat was om hem nog te verhoren. Dat gebeurde de volgende ochtend. Om vier uur ’s middags werd de jongen opgehaald door zijn vader.

De nu 19-jarige jongen heeft volgens zijn advocaat Kasper Regter recht op een schadevergoeding. De raadsman heeft bij de rechtbank Maastricht een compensatie van bijna 1200 euro geëist voor de immateriële schade die de jongen heeft geleden. Bij dat bedrag zijn inbegrepen de kosten voor de advocaat en het proces.

Redelijke verdenking

Volgens de rechtbank is de knaap niet onrechtmatig aangehouden, omdat er een redelijke verdenking was dat hij een strafbaar feit had begaan. Maar in het licht van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en vanwege zijn jeugdige leeftijd vindt de rechtbank dat de nacht opsluiting te zwaar was. Een vergoeding voor immateriële schade is daarom op zijn plaats. Daar staat 105 euro per dag voor. Inclusief de overige kosten komt de vergoeding op 946 euro.

Regter noemt het een bijzondere casus omdat de knaap alleen is aangehouden en opgehouden voor verhoor. „Hij heeft niet in voorlopige hechtenis gezeten. Iemand mag negen uur lang voor verhoor worden opgehouden, maar de nachtelijke uren tellen niet mee.”

Schadevergoeding wordt volgens hem normaal alleen toegekend na een volwaardige hechtenis en niet na ophouding voor verhoor. Regter heeft ook geëist dat de zaak officieel wordt gesloten, omdat justitie nooit verdere actie heeft ondernomen tegen zijn cliënt. „Dat verzoek is ook ingewilligd.”