Formatie

Informateurs: huidige coalitie uitbouwen

Print
Informateurs: huidige coalitie uitbouwen

Het nieuwe provinciebestuur moet bestaan uit de huidige coalitiepartijen, aangevuld met een of meerdere partijen. Afbeelding: Johannes Timmermans

Het nieuwe provinciebestuur moet bestaan uit de huidige coalitie van CDA, VVD, PvdA en D66 aangevuld met minimaal één andere partij. Dit adviseren informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls.

Voor uitbreiding van de huidige coalitie is het draagvlak in Provinciale Staten het grootst, concluderen de informateurs in een dinsdag gepubliceerde rapportage. Welke partij of partijen zouden moeten aansluiten, is nog niet duidelijk. De komende weken gaan Koopmans en Gabriëls met alle elf partijen in gesprek.

Gezien de verkiezingsuitslag ligt Forum voor Democratie (FvD) of GroenLinks als extra partij het meest voor de hand. FvD werd met zeven zetels de tweede partij. GroenLinks verdubbelde van twee naar vier zetels. De kans dat de twee allebei in het nieuwe provinciebestuur komen, is zeer klein. Dat is gebleken uit vijf inhoudelijke sessies die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden tussen het CDA en de verkiezingswinnaars. Zoals verwacht liggen de standpunten van FvD en GroenLinks met name op het thema klimaat te ver uit elkaar.

Referendum

In de formatiegesprekken houdt FvD voor wat betreft de energietransitie vooralsnog strikt vast aan de landelijke lijn, blijkt uit de verslagen die openbaar zijn gemaakt. De partij wil geen windmolens, ook niet als het initiatief hiervoor vanuit de bevolking komt. Alleen als inwoners per referendum geraadpleegd zijn, kan een uitzondering gemaakt worden. Zonnepanelen mogen alleen op daken worden gelegd, niet in de natuur. Ook is FvD ‘geen voorstander’ van gasloze wijken.

Gedeputeerde Hubert Mackus zit namens het CDA aan tafel. Ondanks de principiële opstelling denkt hij dat de verschillen tussen zijn partij en FvD te overbruggen zijn. „De onderhandelingen moeten nog beginnen”, zegt hij. Zijn partij sluit nog geen enkele optie uit, maar hamert wel op een brede coalitie. GroenLinks en de huidige coalitiepartijen hebben een meerderheid van maar één zetel. Dat is niet genoeg, vindt het CDA.

Moeite

Van coalitiepartijen PvdA en D66 is bekend dat ze veel liever GroenLinks erbij hebben dan FvD of PVV. In de rapportage van de informateurs staat dat FvD ook moeite heeft met D66. „Dat is puur gebaseerd op de landelijke standpunten”, licht fractievoorzitter Ruud Burlet toe. „We moeten nog met ze in gesprek. Onze ervaring met partijen waar we al mee gesproken hebben, is dat er tussen de landelijke en provinciale lijn heel wat beweging kan zitten. We sluiten D66 dus zeker nog niet uit.”

Limburg is een van de weinige provincies waar FvD nog aan de formatietafel zit. Donderdag is een extra Statenvergadering waarin besloten wordt over het vervolg van de coalitievorming. De informateurs willen voor de volgende gespreksronde ongeveer twee weken uittrekken.