Heerlen centraal tijdens derde Boeken Borrel Madame van Dam

Print
Heerlen centraal tijdens derde Boeken Borrel Madame van Dam

Een van de foto’s van Stephanie en Esther. Afbeelding: Nicole Bolton

Heerlen / Hoensbroek -

Over Heerlen valt altijd wel wat te vertellen. Positief of negatief, de stad is altijd goed voor een verhaal. Ook schrijvers vinden inspiratie in deze stad. Tijdens de derde ‘Boeken Borrel’ op donderdag 25 april in bistrot Madame van Dam gaat presentator Wiel Beijer met schrijvers en niet-schrijvers in gesprek over hun liefde voor de stad.

De Heerlense onderzoeker Maurice Hermans is de auteur van het veelbesproken boek De Antistad. In de ogen van velen is Heerlen de meest vergrijzende, meest veranderende en volgens sommigen – ook Heerlenaren – de meest mislukte stad. Is er in het verleden te veel fout gegaan in Heerlen of kan de stad toch nog gered worden als Heerlen de bevolkingskrimp gebruikt om kleiner te groeien? Tenslotte gaat het niet om gebouwen, maar om mensen!

In zijn boek Moderne Tijden gaat schrijver/journalist Joos Philippens uit Maastricht terug naar de tijd dat Heerlen in opbouw was om uiteindelijk uit te groeien tot de op een na rijkste stad van Nederland. Een modernistische stad ook. Philippens dook in het leven van de vooruitstrevende burgemeester Marcel van Grunsven en zijn architect Frits Peutz. Met Philippens praat Beijer over hoe het kan dat een journalist afkomstig uit Eys, woonachtig in Maastricht zo veel liefde kan ontwikkelen voor Heerlen.

De derde schrijver is Herman Kaldenhoven uit Heerlen, schrijver van het boek Wat betekent deze plaatsnaam? waarin hij liefst 3900 plaatsnamen verklaart. Over een aantal van die namen en over zijn ‘afwijking’, zoals hij zijn hobby zelf omschrijft, maar ook over zijn liefde voor Heerlen gaat het gesprek.

De vierde schrijver is een fotograaf: Nicole Bolton. Zij fotografeerde twee bekende stadsmensen, de travestieten Stephanie en Esther uit Hulsberg. Meer dan over haar fotoboek Stephanie & Esther gaat het gesprek over het plan van Bolton een nieuwe serie postkaarten op de markt te brengen. Groeten uit Heerlen, maar dan anders.

De vijfde gast is een curator, namelijk Karen Jeneson van het Thermenmuseum in Heerlen. Met haar wordt gesproken over de Engelse taal van de Romeinse tijd: het latijn als tweede taal om Galliërs, Kelten en Romeinen op schrift te laten communiceren. Het Thermenmuseum heeft beschreven spullen in de collectie die ook vertellen over Coriovallum, het Heerlen van de Romeinen. Ook toen werden overigens taalfouten gemaakt, zoals Jeneson weet.

Journalist Ine Seijben leest een stedelijke bijdrage van collega Hans op de Coul. Marcel van der Heijden nodigt uit om de tango te komen dansen tijdens zijn Tango Brutal festival en John Jeninga zingt een lied. De ‘Boeken Borrel’ start om 20.00 uur en de entree is gratis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen