Raad van State: ‘Intrekken paspoort jihadisten mocht niet’

Print
Raad van State: ‘Intrekken paspoort jihadisten mocht niet’

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) bij aankomst op het Binnenhof. Afbeelding: ANP

Het kabinet had niet de nationaliteit mogen intrekken van twee mannen die zich in 2013 en 2014 aansloten bij strijdgroepen in Irak en Syrië. Dat heeft de Raad van State geoordeeld. Toen de mannen zich bij die groepen aansloten, stonden die strijdgroepen namelijk nog niet op de wettelijke lijst van ‘verboden’ organisaties.

Staatssecretaris Mark Harbers is daarmee op de vingers getikt. De groepen waar de mannen zich bij aansloten kwamen namelijk pas in 2017 op de lijst met ‘verboden’ organisaties te staan. Omdat de wet de intrekking van het Nederlanderschap niet mogelijk maakt met terugwerkende kracht, mag het daarom niet op de mannen worden toegepast.

De mannen waren bij verstek veroordeeld voor hun bijdragen aan de strijd in Syrië en Irak. Van hen is overigens nog onbekend waar zij zich nu bevinden.

Volgens de Raad van State is de intrekking van het Nederlanderschap ‘een zware maatregel met ernstige gevolgen’. En mag dit ‘dus niet lichtvaardig gebeuren’.

Jaren eerder

De mannen om wie het in de uitspraken van vandaag draait, waren al jaren vóór de wetswijziging naar Syrië en Irak vertrokken om zich bij strijdgroepen aan te sluiten. Omdat niets bekend is over hun activiteiten in de laatste jaren, heeft de staatssecretaris niet aangetoond dat zij nog aangesloten waren bij een ‘verboden’ organisatie op het moment dat de wet werd gewijzigd, zegt de Raad van State.

Het kabinet kan daarmee wel gewoon Nederlanderschappen blijven intrekken, benadrukt de Raad van State wel.