Rechter oordeelt: Kerkrade zwaar in de fout tegenover journalist van De Limburger

Print
Rechter oordeelt: Kerkrade zwaar in de fout tegenover journalist van De Limburger

Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade -

De gemeente Kerkrade moet van de rechter de camerabeelden waarop verslaggever Ruben van Erp van De Limburger is te zien meteen van haar website halen. Datzelfde geldt voor de begeleidende tekst.

De gemeente moet op de website ook een rectificatie plaatsen waarin staat dat ze onrechtmatig heeft gehandeld tegenover de verslaggever.

Kerkrade moet een dwangsom van 5.000 euro betalen voor iedere dag dat de gemeente niet aan het vonnis voldoet met een maximum van 150.000 euro. Gemeente Kerkrade laat weten het vonnis te zullen uitvoeren.

Lees ook: De Limburger eist weghalen camerabeelden Kerkrade

Hard oordeel

De rechter oordeelt in het door Van Erp aangespannen kort geding hard over het optreden van de gemeente. Die heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan ‘eigenrichting’. De schending van de privacy van de verslaggever door de gemeente is ‘dermate groot’ dat de gemeente haar vrijheid van meningsuiting ‘heeft misbruikt’.

Niets fout

Van Erp kon op 27 februari op de gang buiten de – gesloten – raadszaal gewoon horen dat Heerlens burgemeester Ralf Krewinkel tweede was geworden in de burgemeestersrace in Kerkrade. Vanuit de gemeente werd aangifte van afluisteren gedaan, maar het Openbaar Ministerie oordeelde dat Van Erp niets fout had gedaan.

‘Openheid’

De gemeente publiceerde daarna de camerabeelden waarop Van Erp – met onherkenbaar gemaakt gezicht - te zien was, om ‘maximale openheid’ te betrachten. Dat argument veegt de rechter van tafel. Er was geen algemeen belang met die actie gediend en ook de Kerkraadse burger schiet er niets mee op, oordeelt rechter J. Sijmonsma.

Lees het volledige vonnis hier (pdf)

Schade

Het gezicht van de verslaggever was op de camerabeelden weliswaar onherkenbaar gemaakt, maar iedereen die de burgemeestersbenoeming volgde kon weten dat het Van Erp was. De rechter vindt dat hij recht heeft op schadevergoeding, maar het gevorderde bedrag van 7.500 euro wijst hij af. De schade moet nader worden onderbouwd nu Van Erp als journalist ook ‘vreugde en genoegen heeft gehad bij een en ander’.

Lees ook: ‘Gemeente Kerkrade tast het vertrouwen in de journalistiek aan’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen