Vijf jaar cel voor gijzelen moeder leider Bende van Venlo

Print
Vijf jaar cel voor gijzelen moeder leider Bende van Venlo

De Genbroekstraat in Venlo-Zuid. Links op de hoek de woning van Ine Burhenne, waar de gijzeling zou hebben plaatsgevonden. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De rechtbank in Roermond heeft woensdag Hassan T. (64) uit Venlo veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor het gijzelen en bedreigen van de moeder van Frenkie P., de leider van de Bende van Venlo, in 2017.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden zes jaar celstraf.

De gegijzelde vrouw, Ine Burhenne, verklaarde eerder dat ze op zondagavond 15 oktober 2017 thuis kwam na een avondje kienen. Daar trof ze T. met een pistool in zijn hand, die eiste dat Burhenne haar zoon in de gevangenis zou bellen. Haar zoon, Frenkie P., zou vervolgens aan omroep L1 moeten verklaren dat Hassan destijds als lid van zijn bende onschuldig was.

Camerabeelden

De rechtbank acht die verklaring nu bewezen, mede op basis van de 112-melding die de vrouw deed op de bewuste avond, de aangifte en camerabeelden. Het baarde de rechtbank ernstig zorgen dat T. in 2004 ook werd veroordeeld voor gijzeling van de vrouw en in 2008 voor belaging. Hij kreeg toen straffen van respectievelijk 2 en 4 jaar. ,,Het heeft hem er niet van weerhouden opnieuw een strafbaar feit tegen haar te plegen”, aldus de rechter. Zodoende legde de rechtbank ‘een lange onvoorwaardelijke celstraf’ op.

Lees ook: ‘Mam kwam op de scootmobiel terug van het kienen, toen stond hij met een pistool voor de deur’

Hassan T. werd in 1996 veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar wegens betrokkenheid bij drie door de Bende van Venlo gepleegde moorden. Tijdens de rechtszaak twee weken terug zei T. herhaaldelijk dat hij in het verleden onterecht is veroordeeld voor betrokkenheid. Op de verklaring van Burhenne dat zij sinds de gijzeling slecht slaapt, zei T. dat hij ‘al 25 jaar slecht slaapt’.