Opera

Limburgs Museum decor voor ‘nieuwe’ opera Wagner als eerbetoon aan Evert Thielen

Print
Limburgs Museum decor voor ‘nieuwe’ opera Wagner als eerbetoon aan Evert Thielen

‘Het Verlangen’ van Evert Thielen dat geïnspireerd werd door muziek van Richard Wagner. Afbeelding: Limburgs Museum

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Het Limburgs Museum in Venlo wordt op 31 mei, 1 en 2 juni decor voor een ‘nieuwe’ opera gebaseerd op muziek van Richard Wagner. Deze ‘Ring des Feuers’ wordt uitgevoerd door onder anderen bariton Sef Thissen, mede-initiatiefnemer van dit project. De opera is een eerbetoon aan kunstenaar Evert Thielen die geïnspireerd is door muziek van Wagner.

De Ring des Feuers wordt drie avonden achter elkaar opgevoerd in de foyer van het museum, waar plek is voor 160 mensen per uitvoering. De muziek zal worden uitgevoerd door bariton Sef Thissen, sopraan Annemarie Kremer, tenor Frank van Aken, de pianisten Robert Weirauch en Constant Notten en slagwerker Carsten Langer.

Wagner is een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaar Evert Thielen. Zo is zijn veelluik Het Verlangen geïnspireerd door Wagners muziek. Op dit moment staat het Limburgs Museum in het teken van de grote overzichtstentoonstelling met werk van Evert Thielen: Door de ogen van de meester.

Nieuw

Een nieuwe opera van Wagner, bijna 140 jaar na zijn dood? Regisseur Sybrand van der Werf: „We gebruiken de Ring des Nibelungen, dat fantastische Gesamtkunstwerk van Wagner, als bron. En we durven het ons te permitteren om daar één motief uit te halen, het verhaal over de slapende Brünnhilde. We maken er een op zichzelf staand sprookje van.”

Samenwerking

Het idee voor deze bijzondere opera-uitvoering ontstond bij de opening van de grote Evert Thielen-expositie. Bariton Sef Thissen was daar ook bij aanwezig. „Van het een kwam het ander, zo dachten we dat deze muziekuitvoering een mooie afsluiter zou zijn voor de tentoonstelling”, vertelt Charlotte Janssen van het Limburgs Museum.