Sloop ‘voorkomt’ sluiting drugspand Echt

Print
Sloop ‘voorkomt’ sluiting drugspand Echt

Ter illustratie. Afbeelding: Archief De Limburger

Echt -

Een loods aan de Bosstraat in Echt is door de eigenaar gesloopt na een inval van de politie. De buurt stelt vraagtekens bij de gang van zaken nu op dezelfde locatie een vergunning is aangevraagd voor nieuwbouw.

De politie deed op 21 februari een inval in een loods achter de woningen aan de Bosstraat in Echt. Ter plaatse werd een hennepplantage met 500 planten aangetroffen. De betreffende loods staat er inmiddels niet meer; deze is door de eigenaar gesloopt. Een week later werd een vergunning aangevraagd om op dezelfde plek een nieuwe loods neer te zetten.

Ontloopt de eigenaar nu zijn straf door de betreffende loods te slopen, nog voordat een maatregel kan worden opgelegd? Normaal gaat een pand op slot bij een overtreding van de Opiumwet. De wet Damocles, die de burgemeester de bevoegdheid geeft om tot sluiting over te gaan, treedt dan in werking. De duur van de sluiting houdt verband met de mate van overtreding en of er sprake is van herhaling.

Pro forma sluiting

Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren is op de hoogte en noemt de sloop van het pand de ‘overtreffende trap van sluiting’. „In dit specifieke geval wordt de sluiting pro forma opgelegd. De wet Damocles is een vorm van bestuursdwang gericht op het beëindigen van de illegale activiteit. Dat wordt ook bereikt als het pand wordt gesloopt. De opgelegde maatregel blijft wel in de systemen staan. Een volgende overtreding wordt gezien als recidive waarna een langere sluiting volgt.”

Wat betreft de nieuwbouwvergunning loopt een ander traject. „Met deze voorgeschiedenis ligt het voor de hand dat de aanvrager getoetst wordt”, zegt Hessels. Hij doelt daarmee op een traject in het kader van de wet Bibob, een integriteitsscreening in gevallen waarbij het vermoeden bestaat dat sprake is van malafide of criminele praktijken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen