Fraude

‘Penningmeester gokte met geld van het wijkcentrum Venray’

Print
‘Penningmeester gokte met geld van het wijkcentrum Venray’

Afbeelding: iStock

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Een oud-penningmeester van het wijkcentrum in de Venrayse volkswijk Brukske wordt ervan verdacht voor tienduizenden euro’s geld te hebben verduisterd. Hij zou het onder meer hebben besteed aan een goksite.

Dat bleek woensdag in de rechtbank in Roermond waar de 44-jarige Joris T. terechtstond. Het voltallige bestuur van het wijkcentrum zat op de publieke tribune.

De fraude kwam aan het licht toen het stichtingsbestuur de jaarcijfers van 2017 onder ogen kreeg, vertelt aanwezig bestuurslid Henny Oudenhoven. „Wie de rekeningen bekeek, zag dat er bijvoorbeeld geld was overgemaakt aan goksites.” De fraude kon echter maandenlang doorgaan, omdat buiten de penningmeester om niemand de rekeningen bestudeerde. Na het zien van de jaarrekening schakelde de stichting een onafhankelijk accountant in om haar vermoedens te bevestigen. Begin april 2018 werd aangifte gedaan tegen de penningmeester, van wie het vermoeden is dat hij zo’n 47.000 euro achteroverdrukte.

Klap

De fraudezaak was een stevige klap in het gezicht van de stichting, die volledig door vrijwilligers wordt gerund. Wat het extra pijnlijk maakt: de verdachte was tevens een van de oprichters van het centrum dat in 2015 de deuren opende. „Na zijn vertrek, zijn we vrijwel helemaal opnieuw moeten beginnen. Met moeite konden we ons hoofd boven water houden, maar dat is wel gelukt.”

De ongeveer twintig vrijwilligers van de stichting ontvangen dag in dag uit mensen in het wijkcentrum. Geld verdienen ze door ruimtes in het gebouw te verhuren. Inmiddels heeft het bestuur een nieuwe penningmeester gevonden. Ook zijn intern de regels aangescherpt. Zo kijken de bestuurders voortaan met elkaars werkzaamheden mee.

Pijnstiller

Tijdens de zitting vroeg de verdediging zich af of de ex-penningmeester wel (volledig) toerekeningsvatbaar was toen hij tot zijn daden kwam. Volgens zijn raadsman Hans Oudijk heeft de verdachte de fraude eerder wel toegegeven, maar kon hij zich niet alles herinneren. De man zou verslaafd zijn geweest aan de pijnstiller oxycodon, nadat hij een hernia had opgelopen. Oudijk: „Door het medicijngebruik heeft hij wazige herinneringen aan wat er is gebeurd. Het is niet meer scherp.”

De rechtbank besloot de zaak voor onbepaalde tijd aan te houden; onderliggende stukken moeten worden toegevoegd aan het dossier. Ook moet er bij de volgende zitting een reclasseringsrapport met strafadvies liggen.