DOORZETTER

Video: Hond gered na 220 km zwemmen

Print

Hond gevonden op zee bij Thailand. Video: De Limburger

Een hond heeft in de Golf van Thailand vermoedelijk 220 kilometer gezwommen voordat werknemers van een boor- platform haar uit zee redden.

Medewerkers van het platform zagen afgelopen vrijdag de kop van de hond boven de golven uitkomen terwijl die door de zee zwom. Vitisak Payalaw, een van de mannen op het platform, schreef op Facebook: „Het weer was rustig en het water dus ook. Als de golven iets hoger waren geweest, hadden we de hond niet gezien.”

Het teefje, een Askal of Aspin (Filipijnse hond) die tussen de drie en vijf jaar oud is, klom uit zichzelf op de grote metalen buizen van het boorplatform. „Ze was erg rustig en blafte of gromde niet”, schrijft Payalaw. „We probeerden het dier te redden en tilden haar met een touw om het lijf het platform op.”

De hond was uitgeput van haar lange zwemtocht en had veel vocht verloren. Ze kreeg water en voedsel voorgeschoteld en knapte al snel op. Twee nachten sliep ze op het boorplatform voordat ze op een olietanker werd gezet die haar aan wal zette in het zuiden van Thailand. De hond werd door de dierenarts grondig nagekeken en bleek helemaal gezond.

Waar de hond precies vandaan kwam en of ze het hele stuk wel echt gezwommen heeft, is niet duidelijk. „De hond kan ook van een vissersboot gevallen of gesprongen zijn”, denkt Payalaw.

Het team op het boorplatform oogst alom lof om zijn heldendaad. Nadat het verhaal werd gedeeld op Facebook, kreeg Payalaw donaties aangeboden om de hond te onderhouden, maar hij heeft aangegeven geen donaties te accepteren.

Een van de medewerkers van het platform heeft al aangegeven dat hij de hond graag wil adopteren als blijkt dat het dier geen baasje heeft.