Vrijheid

Gennep maakt kennis met Vrijheid-express

Print
Gennep maakt kennis met Vrijheid-express

De genodigden namen woensdag een kijkje in de Vrijheid-express in Gennep. Afbeelding: Jos Gröniger

Gennep / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp / Molenhoek / Mook / Middelaar / Plasmolen -

Nederland staat in 2020 stil bij het feit dat er al driekwart eeuw vrede heerst. Dat gebeurt in de Maand van de Vrijheid (van 4 april tot en met 5 mei 2020). Gedurende deze periode rijdt door het hele land veertien tussen Vrijheid-express omgebouwde bussen. Ter introductie rijdt dit jaar een Vrijheid-express door Nederland. Vandaag (woensdag) stopte de express in Niersstad Gennep.

Niet toevallig stopte de bus een uur bij de Highlanderbridge waar de geallieerden Gennep heroverden op de Duitsers. De Vrijheid-express bleek een blikvanger, voor passanten en genodigden. In de tot multifunctionele ruimte omgebouwde bus kregen de genodigden zoals Gouverneur Theo Bovens, de burgemeesters Manon Peltzer (Bergen), Willem Gradisen (Mook en Middelaar) en Peter de Koning (Gennep) en vrijwilligers van lokale comités uitleg over de mogelijkheden van de Vrijheid-express. Want de bus waar een schoolklas in past, kan niet alleen dienstdoen als bioscoop en tentoonstellingsruimte, ook kunnen er lezingen gegeven worden en is er ruimte voor ontmoeting. Bezoekers kunnen er hun ervaringen met elkaar delen en met elkaar in discussie gaan. De genodigden -waaronder ook Herman Kaiser van het Limburgse burgercomité 75 jaar Bevrijding- hoorden ook wat het programma van de Vrijheid-express komend jaar is. Tussen 4 april en 5 mei doen de veertien exemplaren van de rijdende informatievoorziening elke dagelijks twee plaatsen in de twaalf provincies aan. Schoolpleinen, stadspleinen en festivals zijn de beoogde halteplaatsen van de Vrijheid-express. De Vrijheid-express komt in die periode ook naar Gennep. De mensen die een sneakpreview namen weten wat zij straks kunnen verwachten.