Ereburgerschap voor soldaten begraven op Brunssums War Cemetery

Print
Ereburgerschap voor soldaten begraven op Brunssums War Cemetery

Ceremonie op het Brunssum War Cemetery. Afbeelding: archief De Limburger

Brunssum -

De Britse soldaten die begraven liggen op het Brunssum War Cemetery ontvangen het Ereburgerschap van de gemeente Brunssum.

De gemeenteraad van Brunssum wil daarmee ‘diepe dankbaarheid tot uitdrukking brengen voor het offer dat de 328 mannen brachten voor onze vrijheid.’ De versierselen die bij het Ereburgerschap horen, worden tijdens de viering van 75 jaar bevrijding van Brunssum overhandigd. Dat vindt donderdag 19 september 2019 plaats.

Ambassadeur

Speciale gast is ambassadeur Peter Wilson van het Verenigd Koninkrijk. Tientallen nabestaanden van de soldaten die rusten op het Brunssums ereveld hebben inmiddels ook laten weten dat ze de ceremonie zullen bijwonen.

Op het Brunssums ereveld liggen 328 Britse soldaten die in 1944 en 1945 in de omgeving van Brunssum zijn gesneuveld. Het veld werd direct na de oorlog aangelegd. Het Brunssum War Cemetery ligt midden in een woonwijk. Het was het eerste Commonwealth ereveld in 140 landen waarvan alle graven zijn geadopteerd door de lokale bevolking. De gemeente Brunssum heeft het graf geadopteerd van de enige ‘onbekende soldaat’ op het ereveld.

Het Ereburgerschap is de hoogste gemeentelijke onderscheiding van Brunssum. De onderscheiding werd in de afgelopen decennia pas vijftien keer uitgereikt.