Oplichting

Justitie wil taakstraf voor Venlose katvanger bij oplichting via Marktplaats

Print
Justitie wil taakstraf voor Venlose katvanger bij oplichting via Marktplaats

Afbeelding: ANP

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Justitie wil dat een Venlose katvanger, die werd gebruikt bij oplichting via Marktplaats, een taakstraf van 50 uur krijgt opgelegd. Dat bleek tijdens de rechtszitting woensdag in Roermond.

Meer dan tien kopers deden aangifte nadat ze werden opgelicht via de website Marktplaats. Ze betaalden honderden euro’s voor een (spel)computer, maar ontvingen niets. De verkoper wist vertrouwen te wekken bij de slachtoffers door te schermen met foto’s van rijbewijzen. Die vond hij simpelweg op sociale media.

Onderzoek wees uit dat de bedragen werden gestort op rekeningen van de verdachte S.W. (46) uit Venlo. W. noch zijn advocaat was op de zitting aanwezig. Eerder had de man verklaard dat hij slechts zijn rekeningen beschikbaar had gesteld, daar af en toe geld vanaf haalde en dat gaf aan ‘een vriend die hij twintig jaar terug had ontmoet in de gevangenis’. Verder wist hij niets van de fraude af, stelde hij.

De officier van justitie zag te weinig bewijs om de man als medepleger aan te duiden. Wel wordt hem witwassen verweten. „De man lijkt als katvanger te zijn gebruikt. Door af en toe wat geld van de rekening af te halen, hoopte hij wat euro’s te krijgen.” Volgens de officier is de verdachte verslaafd aan heroïne en alcohol. Hij woonde destijds in de dagopvang van het Leger des Heils.

De rechter doet over twee weken uitspraak.