Kerkrade legt zich neer bij uitspraak over camerabeelden

Print
Kerkrade legt zich neer bij uitspraak over camerabeelden

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Kerkrade / Eygelshoven -

De gemeente Kerkrade legt zich neer bij de uitspraak van de rechter in Maastricht in het door journalist Ruben van Erp van De Limburger aangespannen kort geding.

De rechter bepaalde woensdag dat Kerkrade bewakingsbeelden waarop Van Erp te zien is zoals geëist van de gemeentelijke website moet halen, samen met de begeleidende tekst. Dat is inmiddels gebeurd. Ook is Kerkrade tegemoet gekomen aan de rechterlijke uitspraak om voor iedere bezoeker een zichtbare rectificatie te plaatsen op de homepage van die website waarin staat dat de rechter de handelwijze van de gemeente onrechtmatig acht.

Lees ook: Rechter oordeelt: Kerkrade zwaar in de fout tegenover journalist van De Limburger

Nu de gemeente geen hoger beroep aantekent tegen de uitspraak, zien Van Erp en De Limburger af van een bodemprocedure tegen Kerkrade waarin ook een schadevergoeding zou worden geëist. Hoofdredacteur Bjorn Oostra hoopt dat de verhoudingen zich ,,nu snel zullen normaliseren.” Hij hoopt en verwacht dat Kerkrade snel het initiatief tot een gesprek neemt om de zaak uit te praten.

Krewinkel

Van Erp kon op 27 februari op de gang buiten de – gesloten – raadszaal gewoon horen dat Heerlens burgemeester Ralf Krewinkel tweede was geworden in de burgemeestersrace in Kerkrade. Het Openbaar Ministerie oordeelde na een aangifte van Kerkrade dat de verslaggever niets verkeerds had gedaan. De gemeente publiceerde daarna de camerabeelden uit het stadhuis waarop Van Erp te zien was, om ‘maximale openheid’ te betrachten. Dat argument veegt de rechter van tafel.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen