Minister: coulanceregeling CBR kan niet

Print
Minister: coulanceregeling CBR kan niet

Afbeelding: iStock

Ondanks aandringen van regeringspartijen CDA en D66 ziet het kabinet geen ruimte voor een coulanceregeling voor 75-plussers die zonder rijbewijs zitten door de lange wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Het is juridisch niet mogelijk, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in de Tweede Kamer. ,,De landsadvocaat heeft het ontraden.” Eerder meldde ze ook al dat de handhaving te complex zou worden.

Gezondheidsverklaring

De regeringspartijen wilden een regeling waarbij de 75-plussers zouden mogen rijden met een verlopen rijbewijs en een geldige gezondheidsverklaring. Ze zouden dan wel een bewijs bij zich moeten dragen dat bij het CBR een verlenging van het rijbewijs was aangevraagd.

Het CBR heeft last van grote vertragingen, lange wachttijden en slechte bereikbaarheid. Eind dit jaar hoopt de minister dat de vertragingen voorbij zijn.

Lees ook: Er gloort – een beetje – licht aan het eind van de CBR-tunnel

Van Nieuwenhuizen gaat op verzoek van de SP nog wel eens opnieuw kijken naar compensatie voor slachtoffers. Verder ging ze ook akkoord met een voorstel van het CDA om de spoedprocedure voor het verlengen van de rijbewijs die geldt voor beroepschauffeurs, open te stellen voor iedereen die een rijbewijs nodig heeft voor zijn of haar beroep.