Twee jaar en tbs voor schizofrene Heerlenaar

Print
Twee jaar en tbs voor schizofrene Heerlenaar

Afbeelding: De Limburger

Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Heerlen / Hoensbroek -

Een 36-jarige Heerlenaar is veroordeeld tot twee jaar cel en daarna tbs voor elf delicten waaronder poging tot doodslag en brandstichting. Hij is schizofreen en denkt onder meer een relatie te hebben met een Zwitserse zangeres.

De Heerlenaar heeft eind 2017 en begin 2018 binnen vijf maanden een groot aantal delicten gepleegd. Het verst over de schreef ging hij op 16 februari 2018, toen hij eerst in Landgraaf brand stichtte in een appartementencomplex. Een van de bewoners zag via live camerabeelden op zijn computer dat de Heerlenaar naar de voordeur van zijn kamer liep. Kort daarna kwam er rook onder de deur door en stond de deur in brand. De dader bleek ook de brandblusser op de gang te hebben weggehaald.

Doedelzak

De eigenaar van het complex zag vanuit zijn auto op weg naar de brand de vermoedelijke dader lopen. Toen hij uitstapte en verhaal wilde halen, werd hij in zijn zij gestoken. „Ik heb hem met een gaatje geperforeerd, waarna hij als een doedelzak in elkaar zakte”, heeft de dader verklaard. Voor de rechtbank zijn brandstichting en poging tot doodslag bewezen.

Verder heeft de man twee keer een auto gestolen, een Volkswagen-busje in Landgraaf, waarin hij hoopte te overnachten, en een Opel Astra in Kerkrade, waarmee hij naar Zwitserland is gereden. Volgens onderzoekers van het Pieter Baan Centrum lijdt hij aan verliefdheidswaan en denkt hij een relatie te hebben met een Zwitserse zangeres. De Zwitserse autoriteiten hebben de Heerlenaar op het vliegtuig terug naar Nederland gezet.

Stroomkabels

Ook heeft hij een laptop gestolen uit de bibliotheek in Landgraaf en stroomkabels uit een lantaarnpaal in Kerkrade. Tot slot heeft hij diverse keren spullen vernield, zoals een printer en beeldscherm van zijn voormalige arts in Landgraaf, een computerscherm in Heerlen en een ruit, rolluik, drie scooters en vloerbedekking in Landgraaf.

Bij het Pieter Baan Centrum zijn naast de verliefdheidswaan ook andere stoornissen geconstateerd, zoals gebruik van alcohol en amfetamine, waanbeelden en chronische psychose. Onderliggende oorzaak is volgens de onderzoekers schizofrenie. Daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Ook is er grote kans op herhaling.

Joyriding

Zijn advocaat Bèr Mahovic heeft een andere lezing over de feiten. De poging tot doodslag is volgens hem noodweer, de poging tot brandstichting is ‘slechts een klein vuurtje’ en de auto’s waren niet gestolen maar gebruikt voor joyriding. Volgens de raadsman is zijn cliënt wel volledig toerekeningsvatbaar. Hij vindt dat hij met ruim vierhonderd dagen voorarrest voldoende is gestraft.

De rechtbank volgt het advies van het PBC dat tbs met dwangverpleging nodig is opdat de man enig zelfinzicht krijgt. Maar de rechtbank wil ook duidelijk maken dat het gedrag van de Heerlenaar serieus wordt bestraft. Daarom krijgt hij twee jaar cel met aftrek van voorarrest en krijgt hij daarna tbs opgelegd. Ook moet hij de schade van zijn slachtoffers vergoeden.