Onderzoek ‘verkabelen’ hoogspanning Kessel en Kessel-Eik

Print
Onderzoek ‘verkabelen’ hoogspanning Kessel en Kessel-Eik

De hoogspanningskabels boven Kessel-Eik. Afbeelding: Stefan Koopmans

Kesseleik / Panningen -

Peel en Maas heeft netwerkbeheerder TenneT opdracht gegeven voor een haalbaarheidsonderzoek naar het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen boven Kessel en Kessel-Eik. Het CDA is blij. De wethouder waarschuwt: als het al doorgaat, zijn we zes jaar verder.

De stroomkabels boven beide dorpen houden de gemoederen al langer bezig. Gewezen wordt onder meer op mogelijke gezondheidsrisico’s. De dorpsoverleggen uitten meermaals hun zorgen. Wethouder Paul Sanders (VVD) zegt dat de opdracht voor TenneT de deur uit is. „We hebben van TenneT begrepen dat de verwachte levensduur van de hoogspanningsmasten en -kabels nog veertig jaar is en dat TenneT geen plannen heeft voor vervanging. Maar toch, we willen weten wat de kosten zijn en wat een alternatief tracé onder de grond voor de hoogspanningslijnen is.”

Peel en Maas is nog steeds in afwachting van antwoord uit Den Haag op de vraag wat nu exact de gezondheidsrisico’s zijn. Zo wordt er een link gelegd met leukemie, maar keihard bewijs daarvoor ontbreekt tot op heden.

6,5 kilometer

Sanders verwacht pas over een half jaar tot mogelijk een jaar onderzoeksresultaten. In Kessel en Kessel-Eik gaat het op 6,5 kilometer aan kabels. Mocht op basis van alle nieuwe gegevens besloten worden dat die ondergronds gaan, dan is al voorzichtig becijferd dat dit Peel en Maas een kleine miljoen per kilometer kost. „En dan gaat het nog zeker zes jaar duren eer alle kabels bovengronds weg zijn,” schat Sanders in, wijzend op onder meer onteigeningen en grondaankopen.

Duidelijkheid

Raadslid Roel Boots (CDA) uit Kessel is desondanks blij met het onderzoek. Het CDA heeft dit in de dorpen beladen dossier al drie keer op de politieke agenda gezet. „We hebben tijdens de raadsvergadering in maart zelfs aangegeven dat indien het college geen onderzoek zou aanvragen, het CDA dit via een motie zou willen afdwingen. Deze stap is nu niet meer nodig en dat scheelt kostbare tijd. De mensen in Kessel en Kessel-Eik zijn toe aan concrete stappen en duidelijkheid van de gemeente.”